Cena zlata trgovina

Cena zlata

Cena zlata se utvrđuje na otvorenom tržištu. To se dešava od 17. veka na  London Bullion Market. Od 12. septembra 1919. godine sreću se važni trgovci zlatom u jednoj  Rothschild-Banci u Londonu, da bi  formalno odredili cenu zlata. Od 1968. godine dešava se još jedan dnevni sastanak u banci u 15 h po londonskom vremenu, da bi se ponovo definisala cena u vreme otvaranja US-berze.

Važni faktori, koji imaju uticaja na cenu zlata, su cena nafte i aktuelni kurs US-dolara, pošto se zlatom trguje u ovoj valuti.

U svetu cena zlata raste iz dana u dan

U decembru 2022. godine cena zlata na brezi je dostigla 1800 dolara po unci. Na svetskom tržištu danas cena zlata iznosi 1800 američkih dolara po unci. Londonska asocijacija tržišta poluga fiksira cenu dva puta dnevno i objavljuje je medijima, obično oko 11:30 i 15:00 (GMT). Prometna cena zlata je izvedena iz brojnih izvora uključujući LBMA cene za trenutnu isporuku za određene lotove, kao i druge podatke kao što su fjučers ugovori i terminski ugovori (FRA).

Cena zlata u grafikonu sa trenutne berze – Pogledajte cenu zlata i pratite dešavanja na berzi zlata

Cena zlata u u našem grafikonu koji se preuzima u realnom vremenu sa najrelevantnijeg sajta za trgovinu investicionim zlatom goldprice.org/ i možete je prilagoditi po nizu učestalosti (dnevno, nedeljno, mesečno, kvartalno i godišnji prikaz cene zlata) i to unazad do čak od 1978. godine.

Zlato je atraktivna investicija tokom perioda političke i ekonomske neizvesnosti. Polovina potrošnje zlata u svetu je u nakitu, 40% u investicijama, a 10% u industriji. Najveći proizvođači zlata su Kina, Australija, Sjedinjene Američke Države, Južna Afrika, Rusija, Peru i Indonezija. Najveći potrošači zlatnog nakita su Indija, Kina, Sjedinjene Američke Države, Turska, Saudijska Arabija, Rusija i UAE.

Da li će zlato biti dobra investicija u 2023?

Poslednjih godina potražnja za zlatom je značajno porasla. Ovom trendu doprinosi nestabilnost na berzi energenata kao i pad kriptovaluta i rast stopa inflacije.

Postojao je niz faktora koji su uticali kada je u pitanju cena zlata u 2022. godini, uključujući bujnu inflaciju, rastuće kamatne stope i dugotrajne geopolitičke tenzije.

– Američki dolar: slabiji američki dolar će najverovatnije povisiti cenu zlata, i obrnuto.

– Monetarna politika i potezi finansijskih institucija: postoji opšte uverenje da cena zlata obično raste kada kamatne stope padaju i obrnuto.

– Neizvesnost tržišta i inflacija: kada se ekonomski uslovi pogoršaju i inflacija raste, cena zlata često raste.

– Sentiment investitora: investitori koji prebacuju svoj kapital u zlato ili iz njega mogu pomeriti cenu zlata i stvoriti zamah na tržištu.

– Cena zlata se stabilizovala do sredine maja 2022. godine, podržana visokom inflacijom i geopolitičkim tenzijama.

Iako su ova dva faktora uticala na cenu zlata, neki investitori i dalje misle da će cena zlata da bude u 2023. godini još viša, posebno sa rastućom globalnom inflacijom i tenzijama oko rata u Ukrajini.

Cena zlata – Predikcije

Jednostavan model pretpostavlja da je cena zlata skoro isključivo određena na osnovu finansijskih pokazatelja SAD, odnosno realnih stopa i dolara. Prema Goldman Sachsu, cena zlata bi mogla da poraste ako američka ekonomija sklizne u recesiju, a Fed snizi stope.

To bi moglo značiti da bi u budućnosti stope mogle biti manja prepreka za cenu zlata, dopuštajući da neki od njegovih pratećih faktora zauzmu centralno mesto.

Veliki investitori su kupovali zlato za zaštitu od moguće deflacije u nekim zemljama, što bi moglo biti rezultat usporavanja privrednog rasta i rasta inflacije u drugim zemljama dok vlade nastavljaju da pumpaju likvidnost u privredu.

Kao primer, Kina i Indija (sa snažnim ekonomskim rastom) postale glavni kupci zlata u poslednje dve decenije za investiranje i stvaranje rezervi i, stoga, pružile dodatni podsticaj za povećanje cena u 2023. godini.

Ako mislite da bi trebalo da kupite investiciono zlato, evo jedne stvari koju treba imati na umu: Odabir pravog vremena za to može biti težak jer je cene zlata teško predvideti.

I upravo se ovo dogodilo ove godine: cena zlata je skočila početkom marta, vođena strahom od posledica ruske invazije na Ukrajinu i visoke inflacije.

Cene zlata rastu iz dana u dan. Dakle, ako želite da investirate u zlato, sada je vreme za to.

Trgovina zlatom

Zlatom se trguje sve do vikenda tokom 24 sata. Kada se u Americi trgovina zatvara, potom se nešto kasnije otvara trgovina na azijskom kontinentu. Zatvaranjem trgovine u Azjiji počinje trgovina  zlatom u Evropi i nešto kasnije ponovo u USA.

Najvažnija mesta za trgovinu zlatom u svetu su London, Cirih, New York i Hongkong. Plemeniti metal se prodaje na New York Mercantile Exchange (odeljenje COMEX), na Chicago Board of Trade, na Euronext / LIFFE, na London Buillon Market, na Tokyo Commodity Exchange, na Bolsa de Mercadorias and Futuros i na Korea Futures Exchange.

Goldfixing

Od 17. veka se utvrđuje cena zlata na London Bullion Market. Od 12. septembra 1919. godine  trgovci zlatom se sreću u 10:30 h po lokalnom vremenu (11:30 h srednje evropsko vreme)  u jednoj Rothschild-Banci na St. Swithin Lane u Londonu, da bi formalno odredili cenu zlata. […] Od 1. aprila 1968 godine  dešava se još jedan dnevni sastanak u Londonu u 15:00 h po lokalnom vremenu  (16:00 h srednje evropsko vreme), da bi se ponovo kompletirala cena pred otvaranje US-berze. […] Od 2004. godine održava se sednica, koju je ranije trajno vodio Rothschild, pod upravom godišnje izmenjivog predsedništva u Barclays banci. Prilikom ovog događaja sreću se po jedan predstavnik  Bank of Nova Scotia–Scotia Mocatta, Barclays Bank, Deutsche Bank AG London, HSBC Bank USA NA London Branch i Société Générale, koji su svi članovi London Bullion Market Association (LBMA).

Fixing je pregovarački proces, pri kome se pokušava, da se što više trgovinskih naloga ispregovara sa fiksnom cenom.

Drugim rečima, pet bankara se sreću dva puta dnevno na otvorenim danima berze i pregovaraju cenu zlata, na koju se orijentišu sve banke, rudnici, glavni investitori, trgovci novčićima i proizvođači nakita u celom svetu. Pored toga ova fiksirana cena zlata važi kao osnova za izvedene transakcije.

Izvor: Gasser, Michael Karl: Gold – der König der Geldanlage? Physisches Gold als Anlageform der modernen Zeit, Hamburg, Diplomica Verlag GmbH, 2013, ISBN: 978-3-8428-9501-0

Zašto zlato?

Vaš sagovornik

 

INSIGNITUS Serbia

Tel.: +381 11 4404521
insignitus.rs/381/RS

Insignitus GOLD d.o.o.

Kneza Mihaila 30 / V / 505
11000 Beograd

E-Mail: office@insignitus.rs
Telefon: +381 11 4404521

4.9/5 - (44 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu