Iz mog ugla: Ljuba Jakić

Iz mog ugla

Zlato impresionira čovečanstvo hiljadama godina unazad. Ono je jedan od najatraktivnijih i najprivlačnijih plemenitih metala na planeti. Njegova atraktivnost leži u činjenici da se smatra ograničenim resursom sa veoma fascinantnim osobinama.

O zlatu su se kroz vekove ispričale razne priče. Od El Dorada, čuvenog zlatnog grada do kralja sa ’’zlatnim dodirom’’ – zlato je nepresušan izvor inspiracije.

Zlatno doba

Od prvih civilizacija i hramova ukrašenih zlatom, od starog Egipta i drevne Kine, sve do savremenog doba – zlato je bilo deo kulture svih naroda sveta. Ovaj plemeniti metal bio je jedan od prvobitnih oblika bogatstva na planeti. Ako ste posedovali zlato – posedovali ste i moć.

Stoga, ne čudi ni činjenica da se termin Zlatno doba koristio u klasičnoj mitologiji, kako bi se opisalo prvo i najbolje doba čovečanstva – ono koje je prosperitetno.

Zlatno doba je izraz koji dolazi iz grčke mitologije i obično označava period u dalekoj prošlosti kada je neka zajednica ili celo čovečanstvo živelo u blagostanju i sreći, odnosno bilo lišeno ratova, smrti, bolesti, gladi, siromaštva i drugih nevolja.

Koncept Zlatnog doba osim u grčkoj postoji i u raznim drugim kulturama i mitologijama, za šta je primer vedske kulture koja je smatrala da se Zlatno doba ciklično smenjuje sa drugim „lošijim“ dobima.

Većina mitoloških priča vezanih za Zlatno doba opisuje kako su ljudi, što zbog radoznalosti, što zbog ponosa, počeli razvijati karakterne mane te razljutili Boga ili bogove, koji su okončali Zlatno doba prisilivši ih da žive teže nego što su živeli ranije. Jedan od primera za takve priče jeste biblijska priča o Rajskom vrtu, odnosno progonstvu Adama i Eve.

Iz mog ugla

Izraz Zlatno doba se osim u mitologiji često koristi za označavanje određenog perioda u razvoju neke države, pokreta ili umetničke forme, pa se tako spominje i Zlatno doba naučne fantastike.

»Donesite zlato«, naložio je španski kralj Ferdinand svojim konkvistadorima čija je flota isplovljavala prema Zapadu 1511. godine. »Donesite zlato, na čovečan način – ako je moguće, ali – šta god se dogodilo – donesite zlato!«

Dok postoje ljudi, bore se kraljevi i seljaci, vojnici i žene za žuti metal, ubijaju, pale, varaju i ljube radi njega. Nakon svih potresa i meteža u toku istorije samo je jedno ostalo neuzdrmano: vera u zlato. »Neka sve izgori i nestane u plamenu«, piše Robert Brauning, »to što ostaje, jeste zlato.«

Faza između 1880. i  1914. se označava često poslovično kao „Zlatna doba“. To vreme klasičnog zlatnog standarda bilo je obeleženo stalnim ekonomskim rastom, slobodnim novčanim tokovima daleko izvan nacionalnih granica, stabilnim svetskim mirom, političkom i privrednom demokratijom, kao i  kulturnim, odnosno društvenim napretkom. Životni standard radničke klase je dramatično porastao, ropstvo i kmetstvo su okončani.

Danas izraz zlatno doba koristimo kako bismo opisali najprocvatniji i najistaknutiji period, naročito u istoriji države ili u istoriji umetnosti ili književnosti. Tako se i veliki klasični period latinske književnosti koji se dogodio u 1. veku pre nove ere obično naziva zlatnim dobom književnosti, a predstavljen je od strane pisaca i mislilaca kao što su Ciceron i Vergilije.

Nije retkost upotrebiti ovaj termin i kako bi se opisao period u životu čoveka kada nastupa starost, koji tradicionalno karakteriše mudrost i zadovoljstvo postignutim delima.

Zlatni presek

Osim u narodnim legendama, zlato je prisutno i u društvenim i prirodnim naukama. Ovo je naročito slučaj u matematici, i, pre svega, geometriji.

Tako je božanska proporcija, odnosno idealan odnos između dva broja, nazvana upravo po zlatu. Zlatan presek, poznat i kao zlatan broj ili zlatna proporcija predstavlja odnos između dva broja koji približno iznosi 1,618.

Posmatrajući oblike u prirodi, čovek je od davnina shvatio da, kako u biljnom tako i u životinjskom svetu, postoje određeni pravilni odnosi delova i sklad oblika i da se oni nalaze, kako se smatralo, u prirodnom, odnosno Bogom danom, savršenom – idealnom odnosu, koji su zbog toga nazvali Božanski.

Zlatni (Božanski) presek je odnos dužina dve duži, gde se manji deo odnosi prema većem, kao veći prema zbiru oba dela, ili obrnuto gde se veći deo odnosi prema manjem kao i zbir prema većem delu.

Rezultat ove proporcije je zlatni broj FI – (zlatna sredina, odnos ili zlatni presek), tako nazvan po grčkom vajaru i arhitekti Fidiji. To znači da je odnos većeg dela prema manjem delu približno 1,6, što se optički iskazuje u predivnoj spirali ljušture morskog puža Nautilusa i drugih puževa, kao i rasporedu zrna suncokreta u njegovom cvetu.

Iz mog ugla

Ovaj odnos najbolje opisuje Fibonačijev niz. To je matematički niz primećen u mnogim fizičkim, hemijskim i biološkim pojavama. Ime je dobio po italijanskom matematičaru Fibonačiju. Predstavlja niz brojeva u kome zbir prethodna dva broja u nizu daju vrednost narednog člana niza. Ovaj odnos korišćen je u umetnosti i arhitekturi najznamenitijih građevina kao što su Partenon u Akropolju, Tadž Mahal u Indiji i Notr Dam u Parizu.

Zlatni presek se podjednako često sreće i u prirodi. Kao primer se obično navodi košnica pčela. U jednoj košnici broj ženki pčela uvek je veći od broja mužjaka. Kada se broj ženki podeli sa brojem mužjaka, dobije se broj FI, ili zlatni presek.

Zlato Nemanjića

U našoj srednjovekovnoj istoriji zlato je zauzimalo posebno mesto jer ga je na našim prostorima bilo dosta. Zlatom koji su za Nemanjiće kopali nemački rudari Sasi u Novom Brdu i drugim srpskim rudnicima, plaćana je gradnja predivnih manastira u čemu se posebno isticao kralj Milutin. I danas se od malo preostalih monahinja u Gračanici može čuti da su manastiri služili i kao trezori za čuvanje zlata jer tada nije bilo banaka niti ikakvih sličnih institucija, za koje znamo da su poharani posle Kosovskog boja i prodora Turaka na Balkan. Navodi se da je vizantijsko plavo bivalo plaćano „kilo zlata za kilo boje“, pa se zato ezoterijski smatra da su mnoge freske sačuvale kvalietet slike i zbog činjenice da su plaćane zlatom.

Iz mog ugla

Ovaj plemeniti metal se i danas daruje na svadbama, krštenjima i rođenjima deteta, kao i u raznim drugim specijalnim prilikama. On je simbol dobrog zdravlja, lepote i plemenitosti, te je prepoznatljiv u svim religijama i kulturama.

Njegova vrednost ukorenjena je u našoj kolektivnoj podsvesti. Podsećanja radi, Beograd je nekada imao deset ’’zlatnih’’ kafana, među kojima su se isticale kafane Zlatni grozd, Zlatna lađa,  Zlatno burence i Zlatni bokal.

Vrednost zlata bila je i ostala ono što ga čini izuzetno poželjnim predmetom. Ono što se promenilo jeste to da zlato sada ne moraju posedovati samo kraljevi i moćnici. Naprotiv – zlato je u vidu zlatnih pločica i zlatnih novčića dostupno svim ljudima, bez obzira na stalež ili uticaj koji poseduju.

Kompanija Insignitus GOLD ima misiju da pomogne ljudima da posedovanjem čistog zlata osiguraju svoj imetak  i zaštite ga od obezvređivanja, usled delovanja negativnih i štetnih uticaja i potresa finansijskog tržišta.

Izvori dela teksta: https://sh.wikipedia.org/wiki/Zlatno_doba

https://www.iserbia.rs/da-li-ste-znali/tajna-zlatnog-preseka-2212

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu