Kovanica Bečke filharmonije – Jedan od najkvalitetnijih zlatnika koji privlači pažnju investitora i kolekcionara

Kovanica Bečke filharmonije

Kovanica Bečke filharmonije je zlatni novčić koji proizvodi austrijska kovnica novca Münze Österreich. Sa tradicijom dugom više od 8 vekova ova kovnica ima značajnu ulogu na svetskoj finansijskoj sceni. Naime, prvi novčići iskovani su u njoj 1194. godine, a korišćeni su kao otkup za oslobađanje kralja Ričarda Lavljeg Srca iz zatvora vojvode Leopolda.

Tokom godina kovnica se razvijala donoseći brojne novčiće od plemenitih metala. Najpoznatiji među njima je kovanica Bečke filharmonije. Predstavljena je 1989. kao zlatnik od jedne unce sa finoćom od 99,99% (24 karata), nominalne vrednosti od 2.000 austrijskih šilinga.

Godinu dana nakon predstavljanja kovanica je postala najprodavaniji zlatnik u Evropi i druga u svetu. Zatim je 1992. godine udvostručila svoje priznanje i postala je najprodavaniji zlatnik širom sveta. Svoju vrednost kao investiciono zlato potvrdila je i u narednim godinama, te je 1995, 1996. i 2000. ponovo ponela titulu najprodavanijeg novčića.

Kovanice koji plene atraktivnim dizajnom

Kovanica Bečke filharmonije dobila je ime po orkestru Bečke filharmonije, koja je inspirisala Thomasa Pesendorfera, iz Münze Osterreich kovnice, za dizajn obe strane.

Na prednjoj strani, tj. aversu, prikazane su Velike orgulje koje se koriste u Musikverein, svetski poznatoj bečkoj koncertnoj dvorani, u kojoj koncerte izvodi filharmonija. Ove orgulje su 4. verzija koje su se našle u dvorani. Prve bečke orgulje napravio je Friedrich Ladegastsu, ali su vrlo brzo proglašene tehnički nepodesnim. Druge su doživele udar granate tokom Drugog svetskog rata, a treće su, nakon smrti svog majstora, nemačkog dirigenta Karla Richtera 1981. godine, ocenjene kao neprikladne za ulogu orkestarskog instrumenta. Konačno, pred kraj 20. veka, izgrađene su današnje orgulje sa 6.138 cevi i 81 graničnikom, koje su i prikazane na Wiener Philharmoniker zlatnom dukatu.

Pored orgulja, na ovoj strani je utisnuta težina, stepen finoće, kao i reči „REPUBLIK ÖSTERREICH“ (Republika Austrija).

Kovanica Bečke filharmonije

Na poleđeni odnosno reversu, nalazi se niz muzičkih instrumenata koji se često povezuju sa Filharmonijom. Gledajući s leva na desno to su: bečki rog, fagot, violina, viola, violončelo i harfa. Iznad njih smešten je naziv „WIENER PHILHARMONIKER“ (Bečka filharmonija).

Kovanica Bečke filharmonije prvobitno je bila dostupna u 2 veličine, od 1 unce (31,11 grama) i 1/4  unce (7,78 grama). Danas se može naći i u varijanti od 1/2 unce, 1/10 unce i 1/25 unce, odnosno u težini od  15,55 grama, 3,11 grama i 1,24 grama.

Zašto investirati u zlatne kovanice Bečke filharmonije?

S obzirom da sadrži 99,99% čistog zlata kovanica Bečke filharmonije spada među najkvalitetnije zlatnike na tržištu. Ujedno, prvi je zakoniti zlatni novčić čija je nominalna vrednost izražena u evrima, čime je proširena prepoznatljivost i prihvatljivost. Naime, od pojavljivanja pa do 2002. godine ova kovanica bila je denominirana u šilinzima. Uvođenjem evra denominovana je u evrima tako da kovanica od 1 unce ima nominalnu vrednost od 100 evra, kao zakonsko sredstvo plaćanja u Evropskoj uniji.

Za razliku od drugih dukata, koji su često menjali svoj dizajn,  kovanica Bečke filharmonije ostala je  potpuno ista od predstavljanja 1989. godine, što pruža dodatnu dozu pouzdanosti investitorima.

Kovanica Bečke filharmonije

Ipak, jedan od glavnih razloga njene popularnosti jeste prelepi dizajn, sa delikatnim detaljima koji privlače pažnju ne samo onih koji ulažu u investiciono zlato, već i kolekcionara. Zahvaljujući velikoj traženosti, Wiener Philharmoniker kovanica je veoma likvidna, te lako možete trgovati njime.

Kovanice Bečke filharmonije možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Insignitus GOLD.

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu