Najzanimljivije činjenice o osmijumu

Najzanimljivije činjenice o osmijumu

Najređi i najgušći plemeniti metal na svetu privlači pažnju investitora, draguljara i zlatara. Zbog čega je tako? Najzanimljivije činjenice o osmijumu otkrivaju misteriju i daju odgovor na ovo pitanje.

Osmijum je zauzeo prvo mesto na listi najtraženijih plemenitih metala u prošloj godini, a potražnja za njim ne jenjava ni u 2022. godini. U odnosu na 2020. godinu, u prošloj godini porast potražnje bio je 500% viši. Neverovatno, zar ne? Čini se da nijedan drugi plemeniti metal nije stvorio ovakav bum u svetu investicija, ali i u industriji nakita.

Otkrivamo vam zbog čega je osmijum poseban i zašto bi trebalo da razmislite o investiranju u isti.

Osmijum je najređi plemeniti metal na svetu

Poslednje otkriveni plemeniti metal je ujedno i najređi na svetu. Stoga, ne bi trebalo da začuđava ni stabilan porast njegove cene i vrednosti.

Najzanimljivije činjenice o osmijumu

Iskusni investitori veoma brzo su shvatili jedinstvenost osmijuma i uvideli njegov potencijal na tržištu investicionih metala.

Toliko je redak da se svega jedna unca osmijuma može kristalizovati iz 10 000 tona platine. Od proizvodnje platine direktno zavisi i proizvodnja osmijuma. Ukoliko dođe do smanjenja potražnje za platinom, smanjuje se i proizvodnja osmijuma. I obrnuto.

Sirovi osmijum je toksičan – Kristalizovani osmijum je bezopasan

U svom sirovom obliku, osmijum izgleda kao sunđer. Važno je znati da je u originalnom obliku on izuzetno toksičan.

Ipak, tim švajcarskih naučnika je 2013. godine usavršio proces kristalizacije osmijuma, čime je ovaj plemeniti metal postao potpuno bezopasan i nimalo štetan po ljudsko zdravlje.

 

Proces kristalizacije je ujedno učinio osmijum pogodnim za trgovinu, odnosno investiranje i učinio ga veoma poželjnim investicionim metalom.

Najzanimljivije činjenice o osmijumu – Kristalna struktura i nemogućnost falsifikovanja

Svaki komad osmijuma je jedinstven. Ne postoji nijedan komad osmijuma sličan drugom. Sve je ovo zahvaljujući njegovom jezgru, najgušćem od svih ostalih plemenitih metala.

Kristalna struktura osmijuma je fascinantna i tačnija od biološkog otiska prsta. Ovo čini osmijum nepogodnim za krivotvorenje i falsifikovanje.

Isto tako, kupovina osmijuma je najbezbednija od svih ostalih. Naime, svaki komad osmijuma ima svoj lični identifikacioni kod, kojim se omogućava njegovo praćenje, preprodaja (prilikom koje kod prelazi na ime novog vlasnika) i prenošenje osmijuma preko granice. Kupovinom osmijuma potpuno ste zaštićeni od malverzacija.

Ovaj plemeniti metal možete pronaći u više oblika

Za razliku od investicionog zlata, koje se sreće u svega dva oblika (pločice i novčići), osmijum se može pronaći u više oblika.

Ipak, najčešći i najpogodniji za investitore svakako su diskovi i pločice. Možete ih kupiti pojedinačno ili pak u box pakovanjima. Box pakovanja savršen su izbor za luksuzan poslovni poklon najvažnijim klijentima i saradnicima, ali i članovima porodice, u specijalnim prilikama.

Pored toga, osmijum možete kupiti i u obliku slova i brojeva, zvezdica ili 2D i 3D oblicima. Slova i brojevi savršen su poklon za rođendane, krštenja i slične proslave.

Ulaganje možete prilagoditi svom budžetu

Iako je njegov porast vrednosti zaista neverovatan, osmijum zaista može biti interesantno investiciono sredstvo i za privilegovane kupce, ali i za manje ulagače u plemenite metale.

Manji diskovi osmijuma mogu se kupiti po povoljnijim cenama i biti odličan početak štednje u ovom plemenitom metalu.

Najzanimljivije činjenice o osmijumu

Prema tome, ukoliko ste početnik po pitanju investiranja u plemenite metale, ne dozvolite da vas to obeshrabri. Stručnjaci govore da će se trend porasta cene osmijuma nastaviti, te je sada idealan trenutak da započnete štednju i investiranje!

Ovaj plemeniti metal smatra se savršenom alternativom za zlato

Ukoliko ste do sada svoj slobodni kapital ulagali u zlato, sigurni smo da ste svesni činjenice da u svetu vlada nestašica ovog plemenitog metala. Kao savršena alternativa zlatu javlja se upravo osmijum.

Stručnjaci savetuju odvajanje barem 40 odsto slobodnog kapitala za ulaganje u plemenite metale, jer upravo oni čuvaju vrednost vašeg novca. Prema tome, razmislite o kupovini osmijuma i osigurajte svoj kapital.

Najzanimljivije činjenice o osmijumu

Za više informacija o kupovini osmijuma, kontaktirajte kompaniju Insignitus GOLD, koja je osnovala Institut za osmijum Srbije.

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu