Tržište zlata u Srbiji – Kako se formira cena zlata na tržištu?

Tržište zlata u Srbiji

Tržište zlata u Srbiji se odnosi na prodaju i kupovinu zlata.

Kroz istoriju zlato je dokazalo svoju vrednost. Najpre je korišćeno kao izraz bogatstva viših slojeva i sredstvo razmene, a zatim je kroz Zlatni standard imalo ključnu ulogu u monetarnoj ekonomiji. Danas, zlato je važno sredstvo ulaganja.

Investitori godinama kupuju zlato u vremenima krize kako bi zaštitili svoju imovinu od tržišnih fluktuacija i značajnih finansijskih gubitaka. Razlog za to leži u činjenici da zlato ima jedinstvenu sposobnost da zadrži svoju vrednost čak i kada tržište propada. Zahvaljujući tome cena zlata se kreće u istom smeru sa stopom inflacije.

Kako se poslednje 3 godine, zbog pandemije covida i rata u Ukrajini, nestabilnost na tržištu povećava sve veći broj ljudi kod nas razmatra ulaganje u čisto zlato kao stabilniju investiciju u odnosu na druge.

Šta obuhvata tržište zlata u Srbiji?

Tržište zlata je inherentno globalno tako da se zlatom neprekidno trguje u svim vremenskim zonama. Što znači da se tržište zlata u Srbiji zasniva na granicama naše zemlje, ali je povezano sa različitim centrima za trgovanje zlatom širom sveta.

Tržište zlata u Srbiji

U pitanju je veliki koncept koji obuhvata širok spektar učesnika, kao što su proizvođači, prerađivači i krajnji korisnici. Zatim, tu su finansijski posrednici, tj. banke, koje imaju važnu funkciju u nuđenju finansiranja, obezbeđivanju likvidnosti trgovanja i pružanju širih usluga (npr. prodaja zlatnih poluga u konsignaciji). Drugi važni učesnici su zvanične institucije i različite vrste investitora.

Učesnici na tržištu ili nastoje da trguju fizičkim, tj. investicionim zlatom, da steknu izloženost ceni zlata ili riziku transferne cene (npr. hedžingom proizvodnje zlata). Osiguranje da se ova aktivnost odvija transparentno i pošteno je najvažnije, tako da učesnici na tržištu imaju poverenja u integritet tržišta zlata kod nas.

Odakle dolazi fizičko zlato na tržište u našoj zemlji?

U odnosu na prethodne godine Srbija je povećala svoje rezerve zlata. Tokom prošle godine kupljeno je još 1,1 tonu zlata iz domaće proizvodnje, te prema poslednjim dostupnim podacima Svetskog saveta za zlato rezerve Srbije iznose 38,1 tonu ovog plemenitog metala, sa ukupnom vrednošću oko 2,1 milijardu evra.

Na taj način naša zemlja je postala vodeća ekonomija po zlatnim rezervama na Balkanu, a u svetu zauzima 54. mesto. Prema proizvodnji zlata nalazimo se na 76. mestu u svetu.

Na tržište zlata u Srbiji fizičko zlato u najvećoj meri dolazi iz rudnika sa istoka zemlje. Pre svega, iz okoline Bora, Majdanpeka, Zaječara i Negotina. Mada su značajna i nalazišta zlata u okolini Raške i Medveđe.

Kako se formira cena zlata na tržištu?

Od 1919. godine standard za određivanje cene zlata je London Gold Fix. Postupak „fiksiranja zlata“, kako se naziva, održava se dva puta svakog radnog dana i dizajnirano je tako da utvrdi cenu zlata u svrhu poravnanja ugovora na londonskom tržištu poluga. Pri čemu obezbeđuje priznatu stopu koja se koristi u određivanju cena zlata na tržištima širom sveta, uključujući i naše.

Gold Fix se sprovodi u američkim dolarima, funti sterlinga i evru svakog dana u 10.30 i 15.00 časova po londonskom vremenu.

Morate znati da se kupovina investicionog zlata odvija po SPOT ceni. To je trenutna cena zlata koja se dobija na osnovu više različitih faktora. Ipak, glavni uticaj na tržište zlata u Srbiji, kao i u svim drugim zemljama, imaju ponuda i potražnja.

Tržište zlata u Srbiji

Ukoliko ste odlučili da uložite u investiciono zlato različite zlatne dukate i zlatne poluge možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Insignitus GOLD. Posetite nas lično ili kupovinu obavite putem našeg web shop-a.

 

 

5/5 - (6 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu