Uloga zlata u aktuelnim političko-ekonomskim strategijama istoka

image

Period za nama, proteklih par meseci, obeležavaju ratni izveštaji i ne samo to, čak i u onim zemljama gde rata nema, sve češću sliku čine protesti, nemiri, pobune, pa i atentati.

U svetu ekonomije pojavile su se veoma zanimljive vesti o ruskom  zlatu koje  su  izazvale  ozbiljnu  zabrinutost u Vašingtonu.

Nakon što je američki dolar postao glavno sredstvo plaćanja u svetu, zlato je, čini se,   otišlo u drugi plan. Mnogi investitori, pa čak i čitave zemlje, počeli su da zanemaruju žuti plemeniiti metal ulažući u dolar i razne hartije od vrednosti. Ova situacija se pokazala kao izuzetno korisna za SAD, koje su uz pomoć svoje valute počele da  kontrolišu  globalni finansijski sistem. Međutim, informacije  koje stižu iz Kine možda nagoveštavaju da takav poredak neće dugo ostati na snazi. Postalo je poznato da je velika količina ruskog zlata tajno transportovana u Kinu. Ova vest izazvala je buru negodovanja u Sjedinjenim državama kako se i očekivalo.

Ruska federacija je nedavno skoro udvostručila snabdevanje Kine sa svojim zlatom. Ovo je rekordna transakcije  plemenitim metalima između Ruske federacije i Kine.

Privukle su pažnju i postavile pitanje zašto Peking kupuje ruske plemenite metale. Stručnjaci smatraju da je ovo više od obične ekonomske transakcije te da iza ovog manevra stoji duboka međunarodna politička i ekonomska taktika. Sjedinjene države su bile najviše zabrinute. U SAD su shvatili razmeru uticaja koje ova dešavanja mogu imati kao i to na koliko nivoa ovo može biti pretnja. Pretpostavlja se da je ruski predsednik Vladimir Putin u svom stilu odlučio da se obračuna sa američkim dolarom.

Rusija je jedna od najvećih svetskih proizvođača zlata. Ako je ranije najveći deo zlata odlazio na zapad, sada je sve drugačije, deo plemenitog metala ostaje u trezorima Ruske federacije, ostatak se prodaje prijateljima i partnerima sa istoka i time  SAD i njihovi saveznici gube kontrolu nad kretanjem zlatnih poluga. U Kini se veruje da se Peking i Moskva neće ograničiti na jednostavno odustajanje od dolara. Oni bi uskoro mogli da obezbede alternativu američkoj valuti. Možda će se stvoriti nova novčana jedinica koja će biti pokrivena zlatom pa deluje da smo svedoci promene istorijskih razmera.

Sa druge strane najnovija vest o tome da je Saudiska Arabija odustala od višedecenijskog petrodolar ugovora i odlučila se za prodaju nafte u drugim valutama samo donosi potvrdu gorenavedenih sumnji u trajnu i temeljnu destabilizaciju dolara i oslobađanje sveta od zavisnosti od ove valute.

1/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu