Porast cene zlata – Trend koji se nastavlja i u 2023. godini

Porast cene zlata

Porast cene zlata opšte je primećen od početka novembra, s obzirom na to da su tržišne turbulencije, sve jasnija očekivanja recesije i sve više kupovine zlata od strane centralnih banaka podstakli potražnju za ovim plemenitim metalom.

Uopšteno gledano, cena zlata tokom 2023. godine trebalo bi da bude podržana rizicima od recesije i vrednovanja na berzi. Eventualni vrhunac može biti podstaknut cenom američkog dolara i time da se inflacija neće vratiti na očekivani nivo ispod 3%.

Da li se porast cene zlata može očekivati u toku ove godine otkrivamo u narednim redovima.

Cena zlata u 2022. godini

Protekla godina bila je u znaku zlata, i to se jednostavno ne može osporiti.

Činjenica je da je žuti plemeniti metal u martu mesecu dostigao najveću vrednost u istoriji, te je cena zlata po unci iznosila nešto više od 2000 dolara po unci.

Porast cene zlata

Cene zlata su u toku 2022. fluktuirale. Razloga za to je mnogo – od ukrajinske krize, preko porasta inflacije do vrednosti američkog dolara.

Tokom protekle godine bili smo svedoci rasta cene zlata. Krajem februara, vrednost zlata iznosila je nešto više od 1900 dolara po unci, da bi samo dan kasnije pala na 1884,80 dolara. Nakon toga, cena zlata se brzo oporavila i nastavila da raste.

Usred stalnog rasta američkog dolara i prinosa na obveznice, investitori su svoju pažnju usmeravali na kamatne imovine. Cena zlata upravo je u ovom periodu imala najviše fluktuacija. Međutim, mora se spomenuti da je krajem decembra prošle godine cena žutog metala imala najviši pik u proteklih 6 meseci.

Novi rekord svih vremena u 2023. godini?

Veliki deo izgleda za globalna tržišta u 2023. godini zavisiće od putanje monetarne politike. Najveći razlog za to je što centralne banke ublažavaju agresivna povećanja kamatnih stopa usred usporavanja ekonomskog porasta i mogućih recesija.

Ekonomisti su podeljeni oko toga da li će ovo kulminirati smanjenjem stopa do kraja godine ili ne. To je zato što se očekuje da će inflacija ostati znatno iznad ciljanog raspona u većini velikih ekonomija.

Eksperti, kao što je Erik Strand, menadžer AuAg ESG Gold Mining ETF-a, smatra da će 2023. godina doneti novi rekord svih vremena kada je cena zlata u pitanju. Upravo zato su mišljenja da bi ona mogla preći i 2,100 dolara po unci.

,, Centralne banke su nastavile da dodaju sve više zlata u svoje rezerve, sa novim rekordom postavljenim u trećem kvartalu 2022. godine’’, rekao je Strand. Dodao je i da se smatra da će centralne banke težiti ka povećanju kamatnih stopa i time stvoriti put ka povećanju cena zlata u godinama koje dolaze.

Porast cena zlata u godini koja sledi

Veruje se da će cena zlata porasti za barem 20% tokom 2023. godine.

Porast cene zlata

Izvršni direktor Swiss Asia Capital-a Jerg Kiner rekao je za CNBC prošlog meseca da trenutni uslovi na tržištu održavaju one iz 2001. i 2008. godine.

,,Zlato je sa 600 dolara otišlo na 1800 dolara za kratko vreme, tako da smatramo da imamo veoma dobre šanse da vidimo veliki pomak’’, izjavio je Kiner i dodao da se neće raditi o porastu od 10 ili 20%, već o ceni koja će nadmašiti sve dosadašnje rekorde.

Porast cena zlata svakako se očekuje u narednom periodu. Prema tome, iskoristite priliku da kupite svoje zlatne pločice ili zlatne dukate već danas. Kompanija Insignitus GOLD u svom asortimanu nudi vam sertifikovane poluge i novčiće od čistog zlata najvećeg stepena finoće.

Zlatne pločice gramaže od 1 do 1000gr i popularne zlatne novčiće kao što su Wiener Philharmoniker ili Franc Jozef novčići, možete kupiti putem našeg sajta ili u prostorijama naše kompanije.

Za više informacija o kupovini i prodaji zlata, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju. Čekamo vas!

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu

investiciono zlato srbija prodaja