Kolika je vrednost zlatnika od 100 evra?

Vrednost zlatnika od 100 evra

Ukoliko vas zanima kolika je vrednost zlatnika od 100 evra na pravom ste mestu.

Zlatnici ili zlatni dukati su veoma dugo održavali svoju primarnu funkciju monete u većini zemalja u svetu. U današnje vreme, oni imaju još veću vrednost, kako u numizmatičkom i kolekcionarskom smislu, tako i u investicionom.

Istorijat zlatnika kao najstarijeg vida novca

Duga istorija zlatnika, kao najstarijeg vida novca, počinje oko 560. godine pre nove ere. Prve zlatnike iskovao je lidijski kralj Krez, po ugledu na srebrnjake iz Argosa, koji su kovani davne 700. godine pre nove ere. Ubrzo nakon toga zlatnici počinju da se koriste kao osnovni vid plaćanja. Samim tim, oni predstavljaju jednu od najstarijih valuta.

Vrednost zlatnika od 100 evra

Zlato je oduvek privlačilo mnogo pažnje, te ne čudi činjenica da je upravo ono jedan od prvih metala koji su ljudi počeli da obrađuju. Veoma brzo je bila shvaćena vrednost zlata. Civilizacije kao što su Rimsko carstvo, Carstvo Inka i Asteka, kao i Stari Egipat neke su od prvih koje su shvatile koliko je zapravo vredan ovaj plemeniti metal.

Zlatni standard koji je bio na snazi tokom devetnaestog i dvadesetog veka ojačao je vrednost zlata kao svetske valute. Upravo tada su sve valute bile isključivo vezane za cenu zlata. Nije tajna ni da mnoge današnje države još uvek koriste ovaj metal kao državnu rezervu. Iz tog razloga, one su enormne količine zlata stavile van prometa – čuvaju se u trezorima banaka, kao zlatne rezerve u slučaju inflacija i pada vrednosti papirnog novca.

Čisto zlato dolazi u raznim oblicima, a najčešće su to zlatne poluge, pločice ili dukati (zlatnici). Svi ovi oblici zapravo predstavljaju investiciono zlato.

Koji činioci utiču na kolekcionarsku vrednost zlatnika od 100 evra?

Mnogi činioci utiču na vrednost svih kolekcionarskih zlatnika, pa tako i na vrednost zlatnika od 100 evra.

Pre svega, na vrednost zlatnika utiče njegova starost. Ovo je naročito važno za kolekcionare. Što je godina kovanja starija, to je i kolekcionarska vrednost zlatnih novčića veća.

Za kolekcionarsku vrednost zlatnika važan činilac jeste i njegova retkost, odnosno broj iskovanih zlatnika. Takođe, za kolekcionare zlatnih novčića važno je i stanje samog dukata.

Neki od najpopularnijih i najtraženijih kolekcionarskih zlatnika su Auereus, Solidus i Spur Ryal.

Zanimljiv je i podatak da veliki broj kolekcionara zlatnika bira da ostane anoniman. Tako je pre četrnaest godina, zlatnik od 10 dolara iskovan 1804. godine kao diplomatski poklon za američkog predsednika Endrua Džeksona prodat anonimnom kolekcionaru za čak 5 miliona dolara!

Stvarna investiciona vrednost zlatnika od 100 evra

Vrednosni zlatnici takođe su popularan vid zlatnih novčića, ali se oni ne koriste u kolekcionarske svrhe. Naime, radi se o tome da se zlatnici koriste kao izuzetno stabilan vid štednje ili osiguranja od inflacije. Zlato vekovima nije gubilo na vrednosti, za razliku od papirnog novca. Upravo iz tog razloga, uvek je preporučljivije ulagati u čisto zlato, i na taj način obezbediti sebi sigurnu budućnost.

Prvi moderni vrednosni zlatnici bili su kovani sredinom prošlog veka, ali su oni imali veoma malu dodatnu vrednost. Ovo u prevodu znači da je cena vrednosnih zlatnika tada bila tek neznatno veća od tržišne cene zlata.

Ova vrsta zlatnika se izrađuje u delovima finih unci, a najpopularnije veličine zlatnika su jedna unca, polovina unce, četvrtina, desetina i dvadesetina unce.

Dukati 2

Vrednost ovih zlatnika se određuje uglavnom prema njihovoj masi, odnosno težini i trenutnoj tržišnoj ceni zlata. Ako je nominalna vrednost izražena i označena na kovanici (kao što je, naprimer, zlatnik od 100 evra), to je učinjeno iz pravnih ili nekih drugih razloga. Nominalna vrednost ovakvih zlatnika je gotovo uvek znatno manja od stvarne vrednosti.

Da pojednostavimo, vrednost zlatnika od 100 evra uvek je mnogo veća od nominalne vrednosti na samom novčiću. Ovakav zlatnik danas vredi deset puta više od njegove nominalne vrednosti. Dakle, investiciona vrednost zlatnika od 100 evra je oko ili više od hiljadu evra.

Koji vrednosni zlatnici su najtraženiji u današnje vreme?

Mnogi vrednosni zlatnici nose nazive prema slikama koje se nalaze na njima. Tako su u današnje vreme najpopularniji i najtraženiji sledeći zlatnici:

  • Austrijski filharmoniker
  • Britanska britania
  • Kineska panda
  • Islamski zlatni dinar
  • Ruski červonjec
  • Švajcarski freneli

Na Insignitus GOLD sajtu, odnosno online shop-u, možete pronaći dukat od 1 unce zlate austrijske filharmonije. Ovaj zlatnik Bečke filharmonije sa sobom nosi istorijsku i kulturološku vrednost, a ljubiteljima muzike je naročito zanimljiv.

Weiner Philharmoniker dukat od 1 unce kreirao je vojvoda Leopold V u dvanaestom veku. On zapravo proslavlja ovu svetski prepoznatu filharmoniju i odaje joj počast. Na samom aversu zlatniku iskovano je na nemačkom jeziku ’’Republik Osterreich’’, pri vrhu ruba, dok je pri dnu ispisana nominalna vrednost ’’100 EURA’’. Revers zlatnika podrazumeva violončelo i druge instrumente iz orkestra ( violine, bečki rog, fagot i harfu). Ime ’’Weiner Philharmoniker’’ takođe je ispisano duž gornje polovine oboda.

prodaja srbija Wiener Philharmoniker

Svoj primerak ovog zlatnika sa nominalnom vrednošću od 100 evra možete kupiti u Insignitus GOLD-u.

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu