Saveti za investitore: Kako trgovati zlatom?

kako trgovati zlatom

Investiciono zlato, kao što su zlatne poluge i zlatnici, vekovima je smatrano jednom od najsigurnijih i najpouzdanijih formi čuvanja bogatstva. U svetu gde se ekonomske fluktuacije često dešavaju, gde valute mogu biti podložne devalvacijama, i gde politička i socijalna nestabilnost mogu uticati na tržište kapitala, zlato stoji kao bedem stabilnosti. Njegova inherentna vrednost nije samo produkt tradicije ili kulture, već je zasnovana na činjenici da je zlato retki metal sa ograničenim globalnim zalihamama, što ga čini posebno traženim.

Preuzmite ovde kompletan PDF vodič za investiciono zlato

pdf preuzimanje vodic investiciono zlato

Jedna od ključnih prednosti ulaganja u zlato je njegova sposobnost da služi kao zaštita od inflacije. Dok novac koji je zasnovan na papiru može izgubiti vrednost tokom vremena, zlato obično zadržava, a često i povećava svoju vrednost. To znači da novac koji je uložen u zlato može sačuvati svoju kupovnu moć, čak i u periodima kada ekonomske sile smanjuju vrednost papirnog novca.

Osim toga, diversifikacija je ključna komponenta svake zdrave investicione strategije. Ulaganje u zlato pruža priliku za diverzifikaciju portfelja, čime se smanjuje ukupni rizik. Ako, na primer, akcije ili obveznice doživljavaju pad, zlato može pokazati rast ili stabilnost, čime se izjednačavaju gubici iz drugih investicija.

Dok je zlato poznato kao „sigurna luka“ u nestabilnim vremenima, to ne znači da ne pruža prilike za rast. Povećana potražnja za zlatom, bilo zbog ekonomskih faktora, geopolitičkih tenzija ili rasta potrošačke potražnje, može dovesti do povećanja njegove vrednosti. Kao takvo, ulaganje u zlato može pružiti ne samo zaštitu, već i priliku za profit.

Na kraju, odluka o ulaganju u zlato nije samo financijski mudra, već i simbolična. To je odluka da se čuva vrednost rada i štednje, bez obzira na nestabilnosti koje svet može doneti. U svetu prepunom neizvesnosti, zlato ostaje konstanta na koju se investitori mogu osloniti.

Strategija nabavke

Zlato predstavlja osnovnu komponentu svake diverzifikovane investicione strategije. Kako biste efikasno iskoristili fluktuacije cena na tržištu, stručnjaci savetuju postepenu i redovnu kupovinu manjih količina zlata tokom dužeg vremenskog perioda. Ovaj pristup ne samo da umanjuje rizike povezane sa nestabilnošću tržišta, već omogućava stabilno uvećanje vaše rezerve.

Portfolio i diverzifikacija

Prema stručnim smernicama, optimalno je da između 5% i 10% vaše ukupne imovine čini zlato. Važno je napomenuti da, ukoliko su vaše ostale investicije podložnije tržišnim rizicima, preporučuje se veći udeo zlata u vašem portfoliju.

Izbor investicionog zlata: zlatnici i poluge

Prilikom investiranja u zlato, preporučljivo je razmisliti o kombinaciji zlatnih poluga i zlatnih pločica. Dok se poluge često nude po povoljnijim cenama po gramu, zlatnici nude veću fleksibilnost i praktičnost u prometu. Na primer, kada steknete zadovoljavajuću količinu zlatnika, možete razmotriti i kupovinu većih poluga kako biste optimizovali svoju investiciju.

Kako trgovati zlatom

Poreske pogodnosti – Bez PDV-a

Zlato u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, može se kupiti bez plaćanja poreza na dodatu vrednost. Kompanija Insignitus GOLD je bila inicijator i uticala je na odluku da država ukine porez na dodatnu vrednost za trgovinu investicionim zlatom i na taj način je omogućeno kupcima u Srbiji da ne samo povoljnije kupuju zlato i plemenite metale, već i da budu sigurni u svoje ulaganje.

Skladištenje i osiguranje

Bezbednost vaše investicije je od suštinske važnosti. Za čuvanje zlata najpogodniji su propisno osigurani sefovi. Mnoge banke takođe nude specijalizovane sefove za čuvanje dragocenosti. Kao ilustracija kapaciteta: sto kilograma zlata može stati u kutiju veličine kutije za cipele. Kod nas u Insignitus Gold kompaniji možete čuvati vaše investiciono zlato. Procedura deponovanja investicionog zlata i plemenitih metala kod nas u sefu je jednostavna i posle potpisivanja ugovora sa Insignitus Gold  Vaše zlatne pločice se nalaze u sefu banka. Ukoliko želite da deponujete još zlata u sef ili podignete zlatne pločice potrebno je samo da se najavite i Vaš plemeniti metal je spreman za preuzimanje.

Definisanje vrednosnog zlatnika

„Vrednosni zlatnik“, poznat i kao ‘bullion coin’, odnosi se na novčiće od čistog zlata ili drugih dragocenih metala namenjenih investiranju. Primer ovakvog zlatnika je zlatnik Bečke filharmonije. Ovi zlatnici su izrađeni od zlata najviše finoće i obično se mere u uncama, gde 1 troj unca odgovara 31,1034768 grama. Pored zlatnih, postoji i srebrna verzija dukata Bečke filharmonije.

Likvidnost i tržište

Jedna od prednosti investiranja u zlato, posebno u obliku zlatnika i poluga, jeste njihova visoka likvidnost. To znači da se zlato može lako i brzo pretvoriti u gotovinu po potrebi. Međunarodno priznati zlatnici, kao što je zlatnik Bečke filharmonije, često imaju prednost na tržištu zbog svoje prepoznatljivosti i proverene čistoće.

Zaštita od inflacije

Zlato se tradicionalno smatra „sigurnom lukom“ u nestabilnim ekonomskim periodima. Dok novac može izgubiti na vrednosti zbog inflacije ili ekonomskih kriza, zlato često zadržava ili čak povećava svoju vrednost. Ulaganje u zlato može biti efikasan način da se zaštiti imovina od potencijalnog gubitka kupovne moći.

Održavanje i čuvanje

Iako zlato ne zahteva posebno održavanje kao neke druge investicije, važno je voditi računa o tome gde i kako se čuva. Zlato treba čuvati na suvom i hladnom mestu, daleko od hemikalija i drugih materija koje bi mogle uticati na njegovu čistoću. Ako nameravate da zlato čuvate kod kuće, razmotrite kupovinu kvalitetnog sefa koji je otporan na vatru i vodu.

Dugoročna perspektiva

Iako tržišne fluktuacije mogu uticati na kratkoročnu vrednost zlata, istorijski podaci pokazuju da zlato zadržava svoju vrednost na duži vremenski period. To ga čini privlačnim izborom za investitore koji traže sigurnost i stabilnost u svojim investicionim portfeljima.

Kako trgovati zlatom – Berza zlata

Berza zlata je specijalizovano tržište na kojem se trguje zlatom i zlatnim derivatima. Berza zlata funkcioniše na sličan način kao i druga tržišta kapitala, ali je fokusirana isključivo na zlatu kao sredstvo. Učesnici na ovom tržištu uključuju individualne i institucionalne investitore, rudnike zlata, prerađivače, centralne banke i druge entitete zainteresovane za kupovinu, prodaju ili hedžiranje rizika povezanog sa zlatom.

Kako trgovati zlatom

Dva osnovna načina trgovine zlatom na berzi su kroz fizičko zlato (poput poluga ili zlatnika) i kroz financijske instrumente. Dok se fizičko zlato često smatra „pravim“ zlatom, financijski instrumenti omogućavaju investitorima da spekulišu o ceni zlata ili se osiguraju od potencijalnih gubitaka, bez potrebe za stvarnim posedovanjem ili skladištenjem zlata.

Cena zlata na berzi je određena mnoštvom faktora, uključujući globalnu ekonomsku situaciju, inflaciju, kamatne stope, geopolitičke događaje i potražnju i ponudu. Pošto je zlato često viđeno kao sigurno utočište u vremenima ekonomske ili političke nestabilnosti, njegova cena može porasti kada investitori traže sigurnost. Sa druge strane, kada se ekonomske perspektive poboljšavaju i rizik opada, potražnja za zlatom može se smanjiti, što dovodi do smanjenja njegove cene.

Za one koji žele da se bave trgovinom zlata na berzi, važno je pažljivo pratiti globalne ekonomske trendove, razumeti osnovne i tehničke analize i biti svestan potencijalnih rizika i nagrada povezanih sa tržištem zlata. Dok berza zlata pruža prilike za profit, kao i svaka trgovina na berzi, dolazi sa inherentnim rizicima. Pravilno obrazovanje, istraživanje i strategija su ključni za uspeh na ovom dinamičnom tržištu.

Investicija u zlato nudi kombinaciju likvidnosti, zaštite od inflacije, i potencijala za dugoročnu stabilnost. Bilo da se odlučujete za zlatne poluge, zlatnike ili kombinaciju oba, važno je pridržavati se stručnih saveta, redovno pratiti tržište i čuvati svoju investiciju na sigurnom mestu. Vaša odluka da ulažete u zlato može doneti mir i sigurnost u vaše finansijske planove za budućnost.

4.9/5 - (22 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu