Koje su mogućnosti za ulaganje u zlato?

Mogućnosti za ulaganje u zlato

Mogućnosti za ulaganje u zlato su različite. Stoga, trebalo bi da znate koji oblik investiranja u ovaj plemeniti metal najviše odgovara vašim preferencijama.

Zlato je jedna od najpoznatijih i najsigurnijih aktiva u koje možete uložiti svoj kapital, odnosno novac. Ono prelazi granice, te se smatra međunarodnom valutom. Žuti plemeniti metal je odlična zaštita od inflacije i sigurno utočište od kriznih vremena. Prema tome, ne čudi što i dan danas zadržava svoju privlačnost kao jedinstvena imovina, koja nudi alternativu konvencionalnim tržištima akcija i obveznica.

Najveća potražnja za zlatom vidi se upravo tokom nestabilnih vremena, kao što su periodi visoke inflacije ili pandemija. Tako je cena zlata tokom pandemije koronavirusa, u 2020. godini prvi put premašila iznos od 2000 dolara. I zvanično je zlato postalo jedina sigurna investicija, kojoj su ulagači širom sveta verovali.

S obzirom na to da danas postoje različiti načini ulaganja u zlato, početnici u investiranju obično nisu sigurni odakle da počnu. Važno je napomenuti da ne podrazumevaju svi načini velike količine početnog kapitala, niti poznavanje načina na koji ostale aktive funkcionišu.

Koji oblivi zlata su najpogodniji za investiranje, koje su mogućnosti za ulaganje u zlato i od koga bi trebalo kupovati plemenite metale otkrivamo vam u narednim redovima.

Mogućnosti za investiranje u zlato podrazumevaju zlatne pločice

Pre svega, važno je da znate da možete investirati u fizički oblik čistog zlata ili u takozvano papirno zlato. Drugi oblik predstavlja vid vrednosnog papira, koji je derivat fizičkog zlata. ETF fondovi su najatraktivniji vid paprinog novca u savremenom dobu.

Za razliku od papirnog zlata, fizičko zlato je opipljivo, na dohvat ruke i u svakom trenutku se može zameniti za novac. To je zlato u svojoj najčistijoj formi. Ono se može kupiti u dva oblika – investicioni novčići i investicione zlatne pločice.

Mogućnosti za ulaganje u zlato

Investicione zlatne pločice su najpopularniji i najčešće biran oblik ulaganja u fizičko zlato. Prema definiciji, zlatna pločica se može smatrati investicionom, ukoliko sadrži 99,5% ili više čistog zlata. Ukoliko to nije slučaj, ne radi se o investicionom zlatu.

Zlatne pločice (poluge) mogu se pronaći u raznim gramažama. Najmanja pločica teži svega 1 gram, dok ona najveća koja se može kupiti na tržištu plemenitih metala teži čak 1 kilogram. Veće zlatne pločice (100, 250, 500, 1000 grama) obično se nazivaju zlatnim polugama.

Veoma je važno da zlatne pločice kupujete od proverenih trgovaca plemenitim metalima, s obzirom na to da će one posedovati međunarodni sertifikat, kakav je LBMA (London Bullion Market Asocciations) sertifikat. Ovaj sertifikat je dokaz da su sva pravila prilikom kovanja pločice bila ispunjena. LBMA sertifikat dolazi uz kupovinu Heraeus pločica iz web shop-a Insignitus GOLD kompanije.

Ukoliko ste početnik kada se radi o investiranju u plemenite metale, kupovina zlatnih pločica najbolje je rešenje za vas. Obično se savetuje kupovina manjih ili pločica srednje gramaže, kako bi se kreirao lako deljiv i diversifikovan ulagački portfolio.

Investicioni dukati – Jedna od mogućnosti za investiranje u zlato

Drugi oblik ulaganja u čisto, fizičko zlato su investicioni dukati.

Za razliku od zlatnih pločica, da bi se smatrali investicionim, zlatni dukati moraju imati stepen finoće jednak ili veći od 900/1000. Oni moraju biti iskovani nakon 1800. godine. Isto tako, investicioni dukati su oni koji su bili ili i dalje jesu zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla.

Mogućnosti za ulaganje u zlato

U našoj državi, ali i šire, najpopularniji investicioni dukati su Franc Jozef i Wiener Philharmoniker dukati. Oba dukata su iskovana u bečkim kovnicama. Prvi je posvećen najvećem austrougarskom vladaru, dok je drugi posvećen čuvenom bečkom orkestru.

U zlatne dukate uglavnom investiraju ulagači koji žele dugotrajnu investiciju. Nije retkost da se dukati prenose sa generacije na generaciju, uvećavajući tako svoju vrednost kroz decenije.

Najčistije zlato u obliku zlatnih pločica i novčića možete pronaći u prostorijama kompanije Insignitus GOLD ili ih kupiti putem našeg web shop-a. Za dodatne informacije o kupovini zlata putem naše kompanije, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.

5/5 - (2 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu