Najpoznatije legende o zlatu

Najpoznatije legende o zlatu

Od Evrope, preko Afrike, do Azije i Amerike – najpoznatije legende o zlatu datiraju još iz antičkih vremena.

Mnoge kulture bile su fascinirane lepotom i moći koju zlato poseduje. Osim što je simbol bogatstva i prestiža, u nekim kulturama se smatralo da ono poseduje i mistične moći.

U drevnoj egipatskoj kulturi, zlato se često koristilo za ukrašavanje ličnosti vladajuće porodice, kao i arhitekture.

Prosperitet i bogatstvo države često su zavisili direktno od posedovanja ovog plemenitog metala, kog nema u izobilju. U nekim kulturama zlato je imalo i božansko značenje.

Kroz istoriju su ispričane mnoge priče o privlačnoj potrazi za zlatom i bogatstvima koja će čekati čoveka kada pronađe ovo blago.

U narednim redovima predstavljamo samo neke od najpoznatijih legendi o žutom plemenitom metalu.

El Dorado: Legendarni grad zlata

Legenda o El Doradu inspirisala je mnoge da provedu čitav život u potrazi za čuvenim gradom zlata.

Najpoznatije legende o zlatu

El Dorado je bio mitski grad, za koji se tvrdilo da je veoma bogat zlatom. Prvi put su podaci o ovom gradu zabeleženi u 16. i 17. veku. Najčešće spominjana lokacija legendarnog grada zlata je Južna Amerika.

Prema Enciklopediji svetske istorije, priča se odnosi na poglavicu plemena Muiska koji je naseljavao veliku visoravan. Konkvistadori su visoravan poznavali kao Kundinamarka, a nalazila se visoko u istočnom lancu Anda, u današnjoj Kolumbiji.

Priča kaže da se poglavica jednom godišnje pokrivao od glave do pete zlatnom prašinom. Otuda potiče i naziv El dorado, što se prevodi kao onaj zlatni. Poglavica bi izvodio riual usred jezera Guatavita. Ljudi bi ga gledali i podržavali pesmom, dok je prinosio zlato i smaragde jezeru. Kada bi zaronio, festival bi mogao početi.

Naravno, ova priča i dan danas ostaje jedna od najpoznatijih legendi kada je zlato u pitanju. Mitski grad El Dorado i sva bogatstva koja skriva nikada nisu zaista bila pronađena.

Figijski kralj Mida i zlatni dodir

Kralj Mida je, kako legenda kaže, bio kralj Frigije u Grčkoj. Nakon što je u svojoj kući ugostio prijatelja grčkog boga, kralju je bila ispunjena jedna želja. Poželeo je da sve što dotakne pretvori u zlato.

Najpoznatije legende o zlatu

Na tipičan način bogova sa dve oštrice, naizgled velikodušan poklon, pretvorio se u noćnu moru. Kralj Mida otkrio je da se i hrana koju dodiruje momentalno pretvara u zlato. Vratio se prijatelju grčkog boga, Dionisu, i zatražio da mu se oduzme data moć.

Mida je poslušao instrukcije, oprao ruke u reci Paktol i moć je bila oduzeta. Sav pesak iz reke tada je bio prekriven zlatom.

Legenda o frigijskom kralju i zlatnom dodiru ostaje jedna od najčešće prepričavanih legendi o ovom plemenitom metalu.

Najpoznatije legende o zlatu – Legenda o zlatnom runu

Možda i jedna od najfascinantnijih priča iz grčke mitologije jeste priča o Jasonu, Argonautima i potrazi za Zlatnim runom.

Zlatno runo je zapravo predstavljalo runo krilatog, zlatogrivog ovna Krizomala. Jason i njegovi Argonauti su, prema nalogu kralja Pelije, otišli u potragu za ovim runom. Ukoliko bi ga pronašao i vratio u Tesaliju, Jason, potomak boga Eola bio bi postavljen na tron.

Najpoznatije legende o zlatu

Sa pedeset najpoznatijih ratnika, pod nazivom Argonauti i brodom sa 50 vesla koji se nazivao Argos, Jason je krenuo u potragu za Zlatnim runom.

Zlatno runo bio je obešeno na velikom hrastu, kojeg je čuvao još veći zmaj. Jason je uspeo u svojoj nameri da pronađe i vrati Zlatno runo u Tesaliju, kao i da dobije svoju kraljevsku titulu.

Sve ove priče su upravo to – priče. Ipak, one govore o važnosti i poželjnosti zlata, kao jednog od najcenjenijih plemenitih metala u istoriji čovečanstva.

I u savremeno doba, zlato je ostalo predmet vredan pažnje. Investitori širom sveta koriste svojstva i karakteristike ovog plemenitog metala kako bi osigurali svoje bogatstvo, diversifikovali svoj portfolio i na kraju – ubirali prinose koje donosi na duže staze.

Za više informacija o kupovini investicionog zlata, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu