Cena investicionog zlata u 2023. godini

Cena investicionog zlata u 2023. godini

Cena investicionog zlata u 2023. godini tema je o kojoj se najviše priča poslednjih nekoliko meseci.

Sa recesijom koja se nazire i veoma visokom inflacijom, nije naodmet razmišljati o dodatnoj kupovini investicionog zlata, ukoliko to do sada niste učinili.

Postojao je niz faktora koji su uticali na cenu zlata u 2022. godini, uključujući rastuću inflaciju i kamatne stope, kao i dugotrajne geopolitičke tenzije.

S obzirom na to da inflacija još uvek nije pod kontrolom, stručnjaci predviđaju da se najduža recesija u istoriji približava zemljama kao što je Velika Britanija. Ni ostatak evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, neće biti pošteđen. U ovom okruženju, zlato dolazi na svoje mesto – kao bezbedno utočište investitorima širom sveta, čija vrednost ima tendenciju porasta, kada druga sredstva opadaju, i kao relativna zaštita od inflacije.

U narednim redovima pokušaćemo da vam predstavimo kako bi se trend kretanja cena zlata mogao ponašati tokom 2023. godine i zašto se odlučiti za kupovinu ovog plemenitog metala već danas.

Zlato je istorijska, opšteprihvaćena, globalna valuta

Ono što World Gold Council i većina stručnjaka predviđa jeste da bi vrednost ovog plemenitog metala mogla da poraste i premaši prošlogodišnji rekord svih vremena. Iz Saxo banke predviđaju da bi vrednost investicionog zlata mogla dostići i do 3.000 dolara po unci!

Zbog čega je tako?

Retkost i nepromenljivost zlata su ključni razlozi za njegovu trajnu vrednost.

Cena investicionog zlata u 2023. godini

Procenjuje se da je preko 200.000 tona zlata iskopano tokom čitave ljudske istorije. Iako zvuči mnogo, ova količina bi u stvari mogla napuniti između tri ili četiri olimpijska bazena, kada bi se istopila. World Gold Council procenjuje da je u zemlji ostalo samo oko 50.000 tona zlata.

Ova retkost podupire njegovu vrednost. Isto tako, zlatom se, kao oblikom valute, trguje hiljadama godina. Zlatari iz 17. veka bili su odgovorni za stvaranje bankarske industrije, kakvu danas poznajemo. I danas su centralne banke zemalja širom sveta ’’u obavezi’’ da određeni deo svog bogatstva drže u zlatu, kako bi se zaštitile od raznih finansijskih rizika.

Cena investicionog zlata u 2023. godini – Zlato je moćno sredstvo za budućnost

Kupovina zlata predstavlja odličnu investiciju na duži rok. Ona ostaje imovina sa najboljim učinkom u 21. veku, koja je porasla za skoro 700% od 2000. godine!

Porast potražnje za investicionim zlatom od strane centralnih banaka, a naročito onih iz zemalja u razvoju (Kina, Indija) mogao bi dovesti do porasta cene ovog metala u 2023. godini. Centralne banke kupuju zlato kako bi ojačale svoje rezerve, a ova potražnja je već nekoliko godina na uzlaznoj putanji.

Pored centralnih banaka, potražnja za investicionim zlatom je porasla i od strane fizičkih lica, kako u našoj državi, tako i u inostranstvu. Zlato je prepoznato kao moćan saveznik sa sigurniju finansijsku budućnost.

Godina globalnih neizvesnosti i zlato kao sigurno utočište

Proteklu godinu karakterisala je krajnja neizvesnost. Globalizovana i međusobno povezana tržišta su iskusila razne potrese koji su se manifestovali i na društveno, političko i ekonomsko okruženje. Početak oporavka nakon pandemije je praktično zaustavljen tvrdoglavo visokom inflacijom, a ekonomski napredak je ispario.

Ovaj nivo globalne nestabilnosti neće brzo nestati. Naprotiv, ostalo je još mnogo vremena pre nego što tržišta, ali i novčanici građana širom sveta oporave. Ovom putu oporavka nikako ne pogoduje rusko-ukrajinski rat i globalna energetska kriza.

Sredstva utočišta su, samim tim, i dalje veoma tražena i prisutna. Između ostalog, i čisto zlato u vidu zlatnih pločica i novčića.

Bilo da ulažete u zlato da biste sačuvali vrednost kapitala dok inflacija raste ili da biste obezbedili svoje finansije od nestabilnosti tržišta, 2023. godina predstavlja idealan trenutak da uložite svoj novac upravo u ovaj plemeniti metal!

Cena investicionog zlata u 2023. godini

Kompanija Insignitus GOLD vam nudi najčistije zlato u vidu zlatnih pločica različitih gramaža, kao i zlatne novčiće, kao što su Franc Jozef ili Wiener Philharmoniker dukati. Za više informacija, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu