Vodič kroz sigurna dugoročna ulaganja

Vodič kroz sigurna dugoročna ulaganja

Vodič kroz sigurna dugoročna ulaganja ukazaće vam na to na koja investiciona sredstva bi se trebalo fokusirati, kada razmišljate na duže staze. Pametno ulaganje je ulaganje na duži vremenski period – upravo u ovome se slaže većina eksperata u investicionom svetu.

Bez obzira da li želite da štedite za penziju ili povećate svoju kupovnu moć, kada uložite novac u nešto, najbolje je da slušate savete iskusnijih. Uspešno dugoročno ulaganje nije tako jednostavno kao puko praćenje berze. Prema tome, dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da se nosite sa dugoročnim ulaganjem.

Dovedite svoje finansije u red

Pre nego što počnete da razmišljate o investiranju na duže straze, potrebno je da znate koliko novca možete da uložite. To znači da je potrebno da dovede svoje finansije u red.

Vodič kroz sigurna dugoročna ulaganja

Finansijski savetnici rekli bi vam da svakom ulaganju mora prethoditi kvalitetno finansijsko planiranje. Kao što vam lekar ne bi prepisao recept bez prethodno postavljene dijagnoze, tako se ne može preporučiti ni ulaganje novca u bilo koju aktivu ili investiciono sredstvo. Ne, bez prethodno sagledavanja finansijskog stanja.

Počnite tako što ćete pregledati svoju imovinu, ušteđevinu i dugove, te postaviti razuman plan upravljanja investicijama. Pregled finansijskog stanja vašeg domaćinstva ili ličnih finansija osigurava da ćete moći da uložite određena sredstva u određenu aktivu. Sve to bez potrebe za povlačenjem novca na duže vreme.

Rano povlačenje sredstava iz dugoročnih investicija potkopava vaše ciljeve, te vas može primorati da prodate sa gubitkom i imati potencijalno skupe implikacije.

Shvatite sopstvene ciljeve investiranja

Svako ima različite ciljeve ulaganja – odlazak u penziju, plaćanje školovanja dece na fakultetu, podizanje kapare za kuću i slično.

Bez obzira koji je vaš cilj, ključ za sva dugoročna ulaganja je razumevanje sopstvenog vremenskog horizonta, odnosno koliko godina imate pre nego što vam novac zatreba. Obično dugoročno ulaganje podrazumeva pet ili više godina, ali ne postoji čvrsta definicija. Razumevanjem kada su vam potrebna sredstva koja ulažete, imaćete bolji osećaj za to koja su investiciona sredstva odgovarajuća za vas. Takođe, shvatićete i rizike koje treba da preuzmete.

Vodič kroz sigurna dugoročna ulaganja – Odaberite strategiju ulaganja i pridržavajte se iste!

Kada utvrdite ciljeve ulaganja i vremenski horizont, potrebno je da odaberete strategiju ulaganja i držite je se. Korisno je ’’razbiti’’ vremenski horizont na uže segmente, kako biste bolje razumeli strategiju ulaganja.

Stručnjaci obično savetuju deljenje dugoročnog ulaganja na tri kategorije: pet do 15 godina, 15 do 30 godina i više od 30 godina.

Korisno je posedovati određene smernice, ali i pratiti ono što osećate da je ispravno za vas. Važno je da odaberete portfolio sredstava koji vam odgovara, jer ćete jedino na taj način moći da ga se pridržavate.

Recimo, osobe koje planiraju ulaganje na 5 do 15 godina, odnosno u najkraćem vremenskom horizontu, trebalo bi da biraju najkonzervativnije opcije. Oni mogu uložiti polovinu svojih sredstava u akcije, a ostatak u neku drugu aktivu.

Vodite računa o diversifikaciji portfolija

Širenje vašeg portfolija na više različitih sredstava omogućava vam da zaštitite svoja ulaganja i povećate šanse za prinose u bilo kom trenutku tokom dugog vremenskog perioda ulaganja.

Diversifikacija portfolija može podrazumevati kupovinu akcija velikih kompanija, srednjih preduzeća, ali i malih kompanija, kao i akcije rasta. Međutim, vaš portfolio ne bi trebalo da sadrži samo i isključivo akcije ili obveznice.

Naime, stručnjaci za dugoročna ulaganja predlažu divesifikaciju portfolija ulaganjem u fizičke oblike plemenitih metala, kao što su zlato, srebro, platina ili osmijum. Cilj ovoga jeste zaštita vaših ulaganja u kriznim i finansijski teškim periodima, kakvi su inflacije i deflacije. Kada se svet suočava sa ekonomskim potresima praktično svakoga dana, plemeniti metali, a naročito zlato, igraju zaštitnu ulogu i čuvaju vaš kapital od propadanja. Takođe, oni čuvaju i vašu kupovnu moć, čineći da se osećate sigurno u prilično nesigurnim vremenima.

Vodič kroz sigurna dugoročna ulaganja

Ulaganje u čisto zlato podrazumeva ulaganje u njegov fizički oblik – zlatne pločice i zlatne novčiće. Stručnjaci savetuju ulaganje barem 40% slobodnog kapitala u zlato, kako bi se portfolio diversifikovao na najsigurniji način. Zlato i drugi plemeniti metali, kao što je poslednje otkriveni, najređi i najskuplji – osmijum – čine vaša investiranja na duže staze sigurnijim i bezbednijim.

Za više informacija o ulaganju u plemenite metale, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju, sa svojim predstavništvom u Srbiji i Crnoj Gori.

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu