10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini ukazaće vam na vrednost ovog plemenitog metala.

Zlato ima tendenciju da raste u periodima velikih kriza i nevolja. Zahvaljujući pandemiji koronavirusa i situaciji u Ukrajini, investitori su se suočavali sa velikim izazovima i problemima. Analitičari su smatrali da će 2022. godina biti pogodna za ulaganje u zlato, a njihova predviđanja su se i ostvarila.

Zašto zlato predstavlja pametnu dugoročnu investiciju i zbog čega bi trebalo da razmislite o ulaganju u ovaj plemeniti metal i naredne godine, otkrivamo vam u narednim redovima.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini – Zlato donosi prinose na duže staze

Zlato nije predviđeno za kratkoročna ulaganja i brze prilive novca. Naprotiv, ono svoj pun potencijal pokazuje tek nekoliko godina ili decenija kasnije. Zlato predstavlja sigurnu dugoročnu investiciju.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

S obzirom da u proseku cena zlata raste oko 10% godišnje, može se reći da ono predstavlja stabilan vid štednje. Ovo je naročito tačno u kriznim vremenima, sa kakvim se i danas susrećemo. U toku inflacije, cene zlata rastu drastično brže, nego što je to slučaj u finansijski i ekonomski mirnim vremenima. Sile koje deluju u inflaciji nemaju uticaja na cenu zlata, te to predstavlja jedan od glavnih razloga za ovakvu situaciju. Iskusni investitori u ovaj plemeniti metal znaju da je upravo ovaj period savršen za ulaganja.

Investiciono zlato kao zaštita kapitala od propadanja

I u 2023. godini upravo zlato može biti vaša sigurna luka. Ono predstavlja idealnu zaštitu vašeg kapitala od propadanja.

Štednja u papirnom novcu nikada nije potpuno sigurna. Sa druge strane, zlato se pokazalo kao veoma bezbedan način štednje, bilo da se nalazimo u inflaciji ili ne. Umesto da čuvate svoj novac na računima i gledate kako polako nestaje, pretvorite ga u čisto, investiciono zlato u vidu pločica ili novčića. Na taj način, osećaćete se sigurno u prilično nesigurnim vremenima.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini – Zaštita od inflacija i drugih ekonomskih kriza

Kao što ste imali prilike da vidite, zlato zaista jeste odlična zaštita od inflacije i drugih ekonomskih kriza.

Vrednost zlata obično raste u toku inflacije, a ovogodišnja situacija nam je to i dokazala. Zlato je dostiglo svoje rekordne vrednosti. Potražnja za ovim plemenitim metalom uzrokovala je globalnu zlatnu groznicu. Otežano nabavljanje i snabdevanje zlatom osetili su praktično svi investitori, i početnici i oni iskusniji.

Ukoliko posedujete investiciono zlato, vaša kupovna moć u toku inflacije biće sigurna, kao i vaše finansije.

Zlato vekovima održava svoju vrednost

Dugogodišnji argument u korist ulaganja u zlato jeste da je ono dobro sredstvo za skladištenje vrednosti.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

Iako se cena zlata itekako menjala tokom decenija, porast cena ipak održava stabilan porast. Tako je, recimo u 2012. godini cena porasla skoro 6%, a u 2017. čak 12,6%. U poslednjih pet godina, cena zlata porasla je više od 40%.

Zlato kao plemeniti metal kojem se uvek vraćamo

Zlato svakako predstavlja najpopularniji izbor kada je ulaganje u plemenite metale u pitanju.

Investitori mu se, poznavajući njegovu dugu istoriju, iznova i iznova vraćaju. Koji je razlog tome? Upravo taj što se zlato smatra jednom od najsigurnijih i najbezbednijih investicija.

Investiciono zlato svakako nije najskuplji plemeniti metal. Tu titulu zaslužio je poslednje otkriveni, a ujedno i najlepši plemeniti metal – osmijum. Međutim, investitori se i dalje pretežno odlučuju za zlato, jer u njemu vide preko potrebnu sigurnost.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini – Dolazi u obliku pločica i novčića

Svoje investiciono zlato možete pronaći u svega dva oblika – pločice (poluge) ili novčići (dukati).

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

Na tržištu vam je dostupan velili izbor gramaža zlatnih pločica. Tako možete kupiti zlatnu pločicu koja teži svega 1 gram, ali i pločicu tešku čak 1 kilogram. Investitori se uglavnom odlučuju za pločice manje ili srednje gramaže.

Veliku popularnost imaju i zlatni novčići. Među najatraktivnijim su Franc Jozef i Wiener Philharmoniker dukati.

Zlato je opštepriznata valuta

Opšte je poznato da se zlato smatra međunarodnom valutom. Jednostavno rečeno, svoje zlato u svakom trenutku možete zameniti za novac. Gde god se u svetu nalazili, zlatne pločice ili novčiće možete prodati i time ih zameniti za papirni novac.

Otkup investicionog zlata nudi vam i kompanija Insignitus GOLD, po redovno ažuriranim cenama.

Kupovina investicionog zlata u Srbiji dostupna vam je i online putem

Kao i do sada, tako i u narednoj godini, kupovina investicionog zlata biće vam dostupna i online putem. Naime, zlatne pločice različite gramaže možete kupiti putem web shop-a kompanije Insignitus GOLD.

Potrebno je da odaberete gramažu koju želite i poručite. Ukoliko preferirate kupovinu na licu mesta, možete je izvršiti u prostorijama naše kompanije.

Čisto zlato – Savršen poklon za razne prilike

Osim investicione vrednosti, čisto zlato sa sobom donosi i sentimetalnu vrednost. Naročito kada su zlatni novčići ili dukati u pitanju.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

Ono se rado poklanja u raznim specijalnim prilikama, kao što su rođendani, punoletstva, proslave godišnjica braka, svadbe i krštenja deteta.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini – Kupovina investicionog zlata i njegovo čuvanje mogu biti potpuno bezbedni

Kada govorimo o kupovini investicionog zlata, važno je da znate od koga kupujete ovaj plemeniti metal. Jedino je kupovina od proverenih trgovaca, sa dugogodišnjim iskustvom u ovom poslu, potpuno bezbedna. Takva kompanija je i kompanija Insignitus GOLD.

10 činjenica o investicionom zlatu u 2023. godini

Čuvanje investicionog zlata možete vršiti kod kuće, u ličnom sefu, ili, ako to preferirate, u sefu banke. Kupovinom zlata u kompaniji Insignitus GOLD ostvarujete pravo na njegovo bezbedno čuvanje u sefu banke Intesa.

Za više informacija o investicionom zlatu, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.

 

4.9/5 - (34 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu