Cena zlata – Nakon pada, da li nam sledi novi skok u 2024. godini?!

Cena zlata

Cena zlata je u 2024. godini značajno skočila, nakon kratkotrajnog pada koji je bio na snazi proteklih godina.

Ukoliko razmišljate da investirate u čisto zlato, to znači da ćete možda morati da reagujete brzo, pre nego što cene nastave da rastu. Ovo će vam takođe omogućiti da ostvarite povraćaj svoje investicije, u kratkom roku.

Cena zlata je skočila, dostigavši najvišu tačku za godinu dana. Nije ni čudo, zlato je dugo bilo poznato kao pametna zaštita od inflacije – a sa inflacijom znatno iznad cilja Federalnih rezervi od 2%, mnogi potrošači su tražili njegovu zaštitu. Zlato kao plemeniti metal je takođe diverzifikator portfelja i, generalno govoreći, dugoročno dobro sredstvo za čuvanje vrednosti.

Uprkos svemu ovome, cena zlata kratkoročno fluktuira. U septembru je, na primer, prosečna cena pala ispod 1.850 dolara po unci (nešto više od 31g zlata). Do kraja novembra cene su skočile preko 2.000 dolara! Da li su cene zlata 2024. godine najviše do sada?

Cena zlata u proteklih 50 godina

Investitori mogu da steknu uvid u obrasce i trendove koji utiču na njihove odluke o ulaganju gledajući na duge staze i ispitujući istorijske cene zlata

Cena zlata je imala nekoliko velikih promena tokom poslednjih nekoliko decenija. Najveća vrednost svih vremena 1980. je usledila nakon padova iz 1970-ih. Poslednjih godina, zlato je nominalno dostiglo još višu vrednost, dostigavši rekordnih 2.135 dolara po unci (unca je jedinica mere za nešto više od 31g zlata) u decembru 2023. godine. Ali, kada se prilagodi inflaciji, rane 1980-te su i dalje vrhunac za zlato.

2000-te su dovele do opšteg trenda rasta zlata, posebno pošto su investitori tražili sigurnost tokom finansijske krize koja je bila na snazi 2008-09.

Cena zlata

Poslednjih godina cena zlata je nastavila da raste, dostižući nove maksimume. Ako ponovo pogledate vaš portfelj 2023. godine, vaših početnih 100 dolara u zlatu vredelo bi 3,194 dolara.

Kada stope inflacije rastu, cena zlata takođe raste

Jedan od velikih razloga zašto je investiranje u zlato postalo tako popularno u poslednje vreme jeste zaštita od inflacije koja ne jenjava. Stručna prognoza trenutno predviđa stopu inflacije od 3,1% na početku 2024. i stopu od 2,60% do trećeg kvartala. Ova uporno visoka inflacija mogla bi da podstakne veliku potražnju za zlatom i, posledično, cena zlata će rasti!

Ukoliko se aktuelni trendovi ekonomske neizvesnosti i inflatornih pritisaka nastave, moglo bi doći do pritiska na povećanje cena zlata. Podsetimo se, 1980. godine su cene zlata dostigle tadašnjih rekordnih 800 dolara po unci nakon godina generacijski visoke inflacije u prethodnoj deceniji.

I dok stručnjaci trenutno predviđaju da će cene zlata 2024. godine dostići novi najviši nivo u istoriji, ako se ekonomski uslovi pogoršaju – potražnja za zlatom bi mogla znatno da poraste, što bi zauzvrat dovelo do još većeg rasta cena.

Geopolitičke tenzije bi mogle povećati potražnju za zlatom

Inflacija je faktor broj 1 koji treba pratiti ako pratite cene zlata. Geopolitika je faktor broj 2.

Čisto zlato se često smatra sigurnom investicijom, nekom vrstom utočišta u kriznim vremenima – kakva su i ova danas. U vremenima ekonomske neizvesnosti ili nestabilnosti tržišta, investitori imaju tendenciju da se okreću zlatu, vršeći pritisak na povećanje cena ovog plemenitog žutog metala.

Geopolitičke tenzije povećavaju potražnju za zlatom. Nakon što je sukob između Izraela i Gaze počeo početkom oktobra prošle godine, cene zlata su porasle, dostižući tačke koje nisu viđene još od sredine 2022. godine. Strah da bi regionalni rat koji se ne stišava mogao da poremeti globalna tržišta i lance snabdevanja pokrenuo je odliv kapitala u zlato.

Glavni faktori rizika su i trgovinski ratovi Kine i SAD i antiruske sankcije. Sve ovo može dovesti do prekida u lancima snabdevanja i povećanja cene određenog broja dobara, uključujući osnovne proizvode. Prognoze za povećanje cena gasa i nafte mogu samo da pogoršaju situaciju i ubrzaju već ubrzan rast cene zlata. Prema tome, postoji velika verovatnoća da će status zlata kao najboljeg ‘’instrumenta zaštite’’ od inflacije verovatno dodatno pogurati cene.

S obzirom na predsedničke izbore u SAD 2024. godine, očekujemo da maloprodajna potražnja za zlatom ostane visoka jer se investitori okreću plemenitom metalu kako bi se zaštitili od onoga što smatraju da predstavlja rizik od nepovoljnog ishoda.

Cena zlata će konstantno rasti tokom 2024. godine

S obzirom na ekonomske uslove i političke tenzije, većina stručnjaka se slaže da će cene zlata porasti 2024. godine, jer sve više potrošača traži sigurno ‘’mesto’’ za čuvanje svog bogatstva.

Imamo ekonomski pad u proseku svakih 5,5 godina. Svaki put kada se desi ovakav pad, potrebna vam je jedna vrsta imovine koja će vas održati u ‘’pokretu’’ dok čekate da se ostatak vašeg portfelja oporavi.

Cena zlata će rasti tokom 2024. godine i na kraju dostići verovatno i do 2.300 dolara po unci do kraja trećeg kvartala.

Cena zlata

Ove nedelje, tačnije na dan 06.03.2024. – cena zlata iznosi blizu 2.128 dolara po unci. Možete da primetite da je u pitanju primetan skok, koji u skorijoj prošlosti nije bio zabeležen!

Sada je idealan trenutak da investirate u zlato. Budite slobodni da kontaktirate Insignitus GOLD, najpouzdaniju kompaniju za trgovinu investicionim zlatom i plemenitim metalima na tržištu Srbije. Celokupnu ponudu zlatnih poluga, kovanica i pločica možete pogledati na našem web shop-u.

4.2/5 - (5 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu