Dukati kao idelan poklon koji se prenosi sa generacije na generaciju

Dukati 1

Dukati su zlatni novčići koji su nastali u srednjem veku u Veneciji. Oni imaju ogromnu kulturološku i upotrebnu vrednost, i stoga su idealan poklon za posebne prilike.

Dukati se koriste od kraja trinaestog veka, kada su i stvoreni pod duždom Jovanom Dandolom. Ubrzo je dukat bio priznat kao zvanično sredstvo plaćanja u mnogim zemljama. U našoj državi prvi put se pominju za vreme vladavine kralja Milutina.

Danas su na našim prostorima, svakako napoznatiji dukati Franc Jozef. Oni su počeli da se kuju u Austrijskom carstvu, za vreme Franca Jozefa i njihov broj je prelazio 60 miliona. Dukati iskovani 1915. godine su najčešći, a na njihovoj poleđini nalazi se lik Franca Jozefa sa vencem od lovora.

Osim što su se koristili kao sredstvo plaćanja, dukati se dugo koriste i kao nakit, i prenose se kao dragocenost sa kolena na koleno.

Upravo zato što imaju veliku vrednost oni su idealan poklon u posebnim prilikama, a koja sve značenja ima poklonjen dukat, pročitajte u tekstu koji sledi.

Razlozi zbog kojih se dukat poklanja u specijalnim prilikama

Kada birate poklon za posebnu i dragu osobu, onda to radite sa poštovanjem i posebnom pažnjom. Dukati su jedinstven poklon koji se poklanja u specijalnim prilikama.

Samo jedan od razloga za poklanjanje dukata voljenoj osobi jeste taj, što on vremenom ne gubi na vrednosti. Dukat se najduže u istoriji održao kao sredstvo plaćanja, ali i kao statusni simbol.

Dukati

Napravljeni od gotovo čistog zlata što znači – nikad ne gube vrednost.

Osim toga, dobiti dukat na poklon smatra se dobrim znakom. U narodu postoji verovanje da čuvanje dukata znači sreću i mir u kući. Kada se dobije na poklon, on se obično prenosi sa generacije na generaciju, sa kolena na koleno.

On sa sobom nosi i posebnu, kulturološku i običajnu vrednost. Ranije se novorođenom detetu u kolevku stavljao dukat, kako bi mu doneo blagostanje i dobro zdravlje. Održavanje starih, srpskih običaja je dovoljan razlog da nekome poklonite dukat i obeležite mu na taj način poseban dan ili svečanost.

Kome se sve mogu pokloniti dukati?

Naravno da dukate možete pokloniti kome god poželite i kada god to poželite. Međutim, on je svoju posebnost kao poklon održao upravo zbog toga što je običaj da se poklanja u specijalnim prilikama.

Takva prilika jeste i poklon budućoj mladi. U narodu postoji verovanje da je dobar znak sklada u domaćinstvu kada svekrva pokloni budućoj mladi dukat za veridbu.

Dukati se mladi mogu pokloniti i na dan samog venčanja. U nekim starijim vremenima, mlade su ih nosile na venčanici.

Kao što smo ranije napomenuli, dukat je idealan poklon i za rođenje deteta ili za proslavu njegovog prvog rođendana. On je u tom slučaju jedinstven poklon, koji će biti uz dete tokom čitavog života.

Dukate takođe možete poklanjati i za proslavu punoletstva. Ne postoji lepši poklon koji će slavljenika podsećati na period odrastanja od dukata. Poklanjajući ga u toj prilici zapravo poklanjate poštovanje i najlepše želje za budućnost slavljenika.

Još jedan običaj u srpskom narodu jeste taj da mlada i mladoženja poklone svojim kumovima određen dar. Dukati su i tada odlično rešenje, zbog svoje dugovečnosti.

Dukat – idealan poklon za vama dragu osobu i njenu investiciju u budućnost.

Kada se sve sumira, dolazimo do zaključka da su dukati zaista jedinstven, nenadmašan i poseban poklon koji bi ipak trebalo darovati u specijalnim prilikama.

Osim što sa sobom nosi pozitivni simboliku, dukat još uvek ima i imaće upotrebnu vrednost. Ovo ga čini odličnom investicijom za budućnost. Za razliku od papirnog novca, koji se sve češće poklanja na proslavama, dukati ne gube svoju vrednost.

Kroz istoriju se pokazao i dokazao kao održivo sredstvo plaćanja. I dan danas, njih možete zameniti za novac, a čini se da će u budućnost on imati još veću vrednost.

Dukati

Dukate možete kupiti za poklon ili možete kupovati i kao investiciono zlato.

Insignitus GOLD u svojoj ponudi ima najčistije zlato ne samo u obliku dukata i zlatnika, već i u vidu polugica, pločica..

Uložite u zlato – uložite u svoju budućnost i u budućnost voljenih osoba!

Ostavite odgovor

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu