Investiranje u čisto zlato – Kako izbeći početničke greške?

Investiranje u čisto zlato

Investiranje u čisto zlato je odličan način da diversifikujete svoj portfolio i zaštitite bogatstvo.

Posmatrano kroz istoriju, zlato je oduvek smatrano sigurnim utočištem. To potvrđuje i činjenica da je od davnina upotrebljavano ne samo za izradu skupocenih predmeta, već i kao sredstvo plaćanja. U 19. veku dobilo je novu ulogu. Naime, uvođenjem Zlatnog standarda, koji je propisivao da sav novac u opticaju ima fiksno pokriće u zlatu, ovaj plemeniti metal je postao sastavni deo monetarnog sistema.

Iako je Zlatni standard ukinut 70-ih godina, investiciono zlato je zadržalo važnu ulogu u globalnoj ekonomiji, te ne čudi što je sve veći broj onih koji žele da ulože u njega. Ali ako ste investitor početnik možete se osećati zbunjeno usled obilja opcija i nepoznate terminologije. Čak i ako niste novi u tome nikada ne škodi da unapredite svoje znanje i uverite se da donosite najbolje odluke.

Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam skreće pažnju na najčešće greške prilikom ulaganja u investiciono zlato.

Investiranje u čisto zlato samo u periodu krize

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi prave jeste donošenje odluke bez dobro osmišljene strategije. Odnosno, kupovina investicionog zlata samo kada izbije značajna ekonomska ili geopolitička kriza. Svakako, zlato je najbolje sredstvo očuvanja kapitala u takvim situacijama, jer njegova vrednost ne opada sa rastom inflacije kao što se dešava sa papirnim novcem.

Investiranje u čisto zlato

Morate znati da zlato nije isključivo krizna roba. Ono može biti suštinski deo vaše dugoročne investicione strategije, pružajući zaštitu ne samo od inflacije i fluktuacija valuta, već i od drugih neizvesnosti, uključujući rizik drugih vidova ulaganja.

Kupovinom samo u vreme krize možda ćete propustiti potencijalne dobitke koji su se mogli ostvariti ulaganjem u zlato unapred.

Smatrati da je zlato kratkoročna investicija

Kada je u pitanju investiranje u čisto zlato dužina trajanja zavisi od vaših afiniteta i ciljeva. Ipak, stručnjaci preporučuju dugoročnu opciju. Razlog za to leži u činjenici da vrednost zlata tokom vremena kontinuirano raste, ali pokazuje i kratkoročne fluktuacije u ceni. To znači da ako danas kupite zlato, možda će biti potrebne nedelje, meseci ili godina da se likvidira vaša investicija i da ostvarite dobar povraćaj.

Ukoliko se odlučite za kratkoročno ulaganje možda ćete prodati zlato po istoj, pa i nižoj ceni nego što ste platili.

Investiranje u čisto zlato preko vaših mogućnosti

Još jedna od čestih grešaka jeste stav da je za ulaganje u zlato potreban ogroman budžet. Posledica toga jeste kupovina koja nadmašuje finansijske mogućnosti. Zlatne poluge i zlatni dukati dolaze u različitim veličinama tako da lako možete pronaći komade koji vam odgovaraju. Na taj način izbeći ćete prezaduživanje.

Investiranje u čisto zlato celokupnog budžeta, takođe, nije preporučljivo. Zahvaljujući niskoj korelaciji sa drugim sredstvima, trajnosti i retkosti, zlato pruža siogurnost portfoliju, štiteći vaš krajnji rezultat od gubitaka koja pretrpe rizičnija sredstva (kao što su akcije).

Međutim, ne bi trebalo da sav novac uložite u zlato. Procenjuje se da je idealno da ono čini oko 10% portfolija kako biste ostavili dovoljno prostora za rizičniju imovinu i generisanje većeg prinosa.

Kupujete od neproverenih izvora

Kao i svaka druga investicija, tako i zlato zahteva detaljnu pripremu. Zato pre nego što uložite u ovaj plemeniti metal obavezno proverite prodavce, jer saradnja sa neproverenim može vas skupo koštati.

Online forumi o ulaganju u zlato predstavljaju najbolja mesta za dobijanje informacija. Na njima možete istražiti potencijalne kompanije, kao i investicije. Čak mnogi objavljuju upozorenja o prevarantima, tako da možete izbeći ove kompanije i dilere.

Investiranje u čisto zlato

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći. Višegodišnje iskustvo i bogata ponuda učinili su da postanemo lider ne samo u našoj zemlji, već i u regionu.

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu