Investiranje mladih u zlato – Odlična odluka za sigurnu budućnost

Investiranje mladih u zlato

Investiranje mladih u zlato poslednjih godina postaje sve izraženije.

Poznato je da zlato štiti od pada na tržištu i ekonomske neizvesnosti, te predstavlja sigurno finansijsko sredstvo. Kao takav, plemeniti metal je idealan izbor za starije, iskusnije i opreznije investitore. Odnosno, one koji pripadaju generaciji bejbi bumera i generaciji X.

Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je ovo uobičajena zabluda o ulaganju u zlato. Interesovanje mladih za investiciono zlato raste. Zapravo, ljudi generacije Z (rođeni između 1995. i 2012.) i milenijalci (rođeni između 1980. i 1995.) čine trenutno najveće investitore u zlato.

Prema izveštaju State Street-a, koji se poziva na nalaze istraživanja SPDR ETF-ova: „U proseku, udeo investicionog zlata u portfoliju milenijalaca iznosi 17%, dok je kod bumera i generacije X samo 10%.“ Samo u poslednjoj godini došlo je do drastičnog porasta. Tako su pripadanici generacije Z povećali kupovinu zlata za 38%, a milenijalci za 29%.

Šta je dovelo do većeg ulaganja u investiciono zlato mladih ljudi?

Zahvaljujući razvoju tehnike i tehnologije došlo je do evoluacije zlata. Upotreba interneta učinila je privlačnim ovu investicionu opciju mlađima. Samo jednim klikom miša možete dobiti sve potrebne informacije, uključujući i trendove na finansijskom tržištu i dnevnu cenu zlata. Takođe, olakšana je i trgovina zlatom, jer postoji mogućnost online kupovine.

Investiranje mladih u zlato

Još jedan faktor koji utiče na investiranje mladih u zlato je strah od propuštanja. Okolnosti u kojima živimo, tj. stalna ekonomska neizvesnost, učinili su i mlađe ljude obazrivim. U želji da obezbede sigurnu budućnost mlađe generacije se okreću dugoročnim stabilnim izvorima finansiranja. Zbog toga svoje portfolije diverzifikuju investicionim zlatom.

Cena zlata kao osnova za investiranje mladih u zlato

Poznato je da su generacija Z i milenijalci rizični investitori. Samim tim je veća je verovatnoća da će ulagati u sredstva kao što su kriptovalute, NFT i akcije vezane za tehnologiju nego druge generacije. Ovo mišljenje je pogrešno, jer je investiciono zlato sve popularnija opcija. Glavni razlog za to jeste cena zlata.

Zlato je poraslo skoro 9% od početka godine i približava se ključnoj vrednosti od 2.000 dolara po unci. Stručnjaci predviđaju da će se trend rasta nastaviti u narednom periodu.

Povećanju ulaganja mladih u zlato doprinele su i velike oscilacije kriptovaluta. Cena bitkoina, tokom 14 godina koliko on postoji, bila 4-5 puta nestabilnija od cene zlata. Prema Bloomberg Intelligence-u, prosečna promena cene bitkoina u toku dana u poslednje tri godine je premašila 5%. Dok je volatilnost zlata donekle stabilna, čak i u vreme visoke inflacije.

Da li će investiranje mladih u zlato nastaviti da raste?

Gradeći svoje investicione portfolije generacija Z i milenijalci uče o prednostima njihove diversifikacije.

George Milling-Stanley, glavni strateg za zlato u State Street-u, naveo je u svom izveštaju da 88% mladih ispitanika koji trenutno poseduju zlato veruje da je ovaj metal dugoročna investicija. Više od 70% njih smatra im je upravo investiranje u zlato pomoglo u poboljšanju učinka ukupnog portfolija. Imajući ovo u vidu ne čudi što je više od polovine svih ispitanika reklo da očekuje da će povećati kupovinu zlata u narednih 6 do 12 meseci.

Investiranje mladih u zlato

Ukoliko ste odlučili da uložite u investiciono zlato kompanija Insignitus GOLD vam u tome može pomoći. Kod nas vas čeka veliki izbor zlatnih kovanica i zlatnih dukata različitih težina. Celokupna ponuda dostupna je i na našem web shop-u.

 

 

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu