PDV na zlato – Da li ima poreza na investiciono zlato?

PDV na zlato

PDV na zlato

Da li i vas interesuje odgovor na pitanje da li ćete prilikom kupovine platiti PDV na zlato?

Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, na pravom ste mestu jer je Insignitus GOLD u februaru 2015. godine podneo inicijativu u Ministrastvu finansija za ukidanje PDV-a na investiciono zlato verujući da će se time stvoriti uslovi za razvoj naše delatnosti i povećanje prodaje. Našu inicijativu zasnivali smo na više čvrstih argumenata kao što su: usklađivanje sa direktivom EU 2006/112 o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrednost, uporednoj regulativi u regionu, značaju razvoja ovog oblika investicionog ulaganja za domaće subjekte i razvoj finansijskog tržišta i konačno na potencijalnim mogućnostima za otvaranje novih radnih mesta dolaskom stranih kompanija koje se bave plemenitim metalima na naše tržište.

Zlato je bilo stalna senka evolucije ljudskih kultura – od drevnog do modernog sveta. Kao takvo, sa pravom se smatra najpopularnijom imovinom u istoriji. Ne postoji kultura ili doba u kojem zlato nije imalo visoku vrednost. Od drevnog Egipta do Asteka, od kineskih dinastija do Rimskog carstva – zlato je bilo sinonim za moć, status i bogatstvo.

I kao oblik valute i kao standard bogatstva i moći, ovaj plemeniti metal osnova je na kojoj počiva globalna ekonomija kakvu danas poznajemo.

Koje zlato se smatra investicionim i da li se plaća PDV na zlato otkrivamo vam u narednim redovima.

Zlato kao investicija

Kupovina zlata u svrhe investiranja dobila je svoj zamah tek nakon 1970-ih godina, kada su Sjedinjene Američke Države ponovo učinile legalnim posedovanje i trgovinu fizičkim zlatom. Sve do tog trenutka, Zakon o zlatnim rezervama iz 1934. godine činio je posedovanje zlata ilegalnim.

PDV na zlato

Kao investicija, zlato je popularno iz više različitih razloga. Pre svega, investitori uz pomoć zlata diversifikuju svoj ulagački portfolio i smanjuju rizik od investicija.

Tokom dugog vremenskog perioda ovaj plemeniti metal konstantno je držao svoju vrednost u odnosu na druge klase imovine. Pokazalo se da je u poslednjih 45 godina zlato kao investicija delovalo bolje od akcija i obveznica.

Danas se zlato obično kupuje kao zaštita od inflacije, s obzirom na to da njegova vrednost obično raste u vremenima ekonomskih kriza. Glavni razlog za to je što se u vremenima ekonomske neizvesnosti ljudi često okreću zlatu kako bi uskladištili svoj kapital u slučaju pada tržišta. Odličan primer za to je rekordni porast cene zlata u ovoj godini, uzrokovan krizom u Ukrajini, porastom kamatnih stopa i rastućom inflacijom.

Koje zlato se smatra investicionim?

Zakon o PDV-u i član 36b definiše pojam investicionog zlata.

Investiciono zlato se, prema Zakonu o PDV-u, može podeliti u dve kategorije. Tako razlikujemo investicione zlatne pločice i zlatne novčiće.

Zlatne pločice ili poluge, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, čiji je stepen finoće jednak ili veći od 995/1000 smatraju se investicionim zlatom.

Pod investicionim zlatom smatraju se i zlatni novčićiiskovani posle 1800. godine, stepena finoće jednakog ili većeg od 900/1000. Da bi se smatrali investicionim, zlatni novčići moraju ispunjavati još jedan uslov. Naime, samo zlatni novčići koji su bili ili jesu zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla i prodaju se po ceni koja nije viša od 80% vrednosti zlata sadržanog u njima jesu investiciono zlato.

Da li se pri kupovini plaća PDV na zlato?

Zakon o PDV-u uneo je i određene promene kada je investiciono zlato u pitanju.

PDV na zlato

Novi član Zakona, 36b, propisuje da je investiciono zlato oslobođeno poreza na dodatu vrednost. Na odluku države uticala je kompanija Insignitus GOLD i njen osnivač Ljuba Jakić. Na ovaj način građanima i kupcima u Srbiji omogućeno je da kupuju investiciono zlato i druge plemenite metale povoljnije, te budu sigurniji u sopstvenu investiciju.

PDV se, prema Zakonu o PDV-u i članu 36b ne plaća na:

  • Promet i uvoz investicionog zlata, uključujući i investiciono zlato čija je vrednost navedena u potvrdama o alociranom ili nealociranom zlatu, zlato kojim se trguje preko računa za trgovanje zlatom, uključujući i zajmove i zamene zlata (svop poslovi) koji podrazumevaju pravo vlasništva ili potraživanja u vezi sa zlatom, kao i aktivnosti u vezi sa investicionim zlatom na osnovu fjučers i forvard ugovora čiji je rezultat prenos prava raspolaganja ili prava potraživanja u vezi sa investicionim zlatom;
  • Promet usluga posrednika koji u ime i za račun nalogodavca vrši promet investicionog zlata.

(preuzeto iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreza na dodatu vrednost)

Dakle, kupovina zlata ne uključuje plaćanje PDV-a, što u praksi znači da je ušteda novca 20% veća. Takođe, za datu svotu novca kupujete 20% više fizičkog zlata.

PDV na zlato

Za više informacija o kupovini investicionog zlata i drugih plemenitih metala, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.

5/5 - (2 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu