Zlato visoke čistoće – Vrste i karakteristike

Zlato visoke čistoće

Zlato visoke čistoće predstavlja najvišu kategoriju ovog plemenitog metala.

Kao jedan od najstarijih plemenitih metala, zlato je od davnina korišćeno u različite svrhe. Tu činjenicu potkrepljuju arheološka nalazišta na azijskom kontinentu stara više od 8 milenijuma, u kojima su nađeni dokazi da su od zlata pravljeni ne samo nakit, već i ukrasni predmeti, pa i delovi oružja.

Zbog izuzetne vrednosti, zlato je služilo i kao novac, podstičući održavanje trgovačkih puteva, ali i povod za ratovanje. Prve kovanice od zlata pojavile su se oko 650. godine pre Nove ere, a prvi čisti zlatnici iskovani pod vlašću kralja Lidije 100 godina kasnije.

Značajan uticaj na globalnu ekonomiju zlato je imalo u 19. veku kada su države usvojile Zlatni standard. Njime je podrazumevano obavezno fiksno pokriće novca u opticaju zlatom. Iako je Zlatni standard u potpunosti ukinut 1971. godine ovaj plemeniti metal je zadržao značaj u finansijskom svetu, te čini jedan od najvažnijih sredstava investiranja.

Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam otkriva zlata visoke čistoće.

Zlato visoke čistoće poseduju najvišu karatnu vrednost

Nivo čistoće zlata meri se na osnovu karata (K), na skali od 0 do 24.

Karatni sistem predstavlja, zapravo, merenje odnosa čistog zlata i različitih drugih legura. Naime, zlato je u svom čistom stanju veoma mek plemeniti metal. Da bi moglo da se koristi za izradu predmeta meša se sa drugim metalima. Najčešće su to bakar, nikl, srebro ili paladijum.

Upravo ovaj odnos čistog zlata i udela drugih metala izražen je karatom. Pri čemu jedan karat čini 1/24 dela ili 4.1667% ukupne zlatne legure. To znači da što je veća vrednost karata, veća je čistoća zlata.

24-karatno zlato

Zlato od 24 karata označava zlato najvišeg stepena čistoće. Ono ne sadrži tragove drugih metala. Samim tim ne postoje zlato visoke čistoće iznad ove kategorije. Karakteriše ga jarka žuta boja i udeo čistog zlata od 99,9%.

Zlato visoke čistoće

Iako predstavlja najčistiji oblik, 24-karatno zlato nije 100% čisto. Razlog leži u činjenici da je 100% zlato previše delikatno da zadrži svoj oblik na sobnoj temperaturi, te se ruda ekstrahuje i prerađuje dok ne dostigne nivo čistoće od 99,99%.

S obzirom da ne sadrži druge metale čisto zlato je manje gustine u odnosu na zlata niže karatne vrednosti što ga čini mekšim. Stoga nije pogodno za upotrebu u juvelirstvu, već se koristi za izradu zlatnih dukata i poluga. Odnosno, kao vid investiranja.

22-karatno zlato

Zlato od 22 karata pomešano je sa 2 dela drugih metala. Poznato je i kao „zlato 916“, jer sadrži 91,67% čistog zlata.

Zlato visoke čistoće

Kako sadrži druge metale u svom sastavu znatno je tvrđe u odnosu na 24-karatno zlato, te se koristi za izradu nakita. Međutim, nije preporučljivo za zlatni nakit sa dijamantima i dragim kamenjem u boji, jer su oni teži u odnosu na ovo zlato, te nakit neće izdržati.

18-karatno zlato

U zlato visoke čistoće spada i 18-karatno zlato. Obuhvata spoj 75% čistog zlata i 25% drugih metala. Jeftinije je u poređenju sa 24-karatnim i 22-karatnim vrstama i primetno je zagasitije nijanse. Ipak, odlikuje ga izuzetna čvrstoća i izdržljivost, te se koristi za izradu satova, nakita i drugih nosivih modnih dodataka.

Zlato visoke čistoće

Ako ste odlučili da uložite u čisto zlato Insignitus GOLD vam u tome može pomoći. U našoj ponudi imate veliki izbor zlatnih dukata i zlatnih pločica najvišeg stepena finoće – 0,99%. Svaki komad investicionog zlata iz naše ponude poseduje sertifikat koji uključuje podatke o težini, finoći, proizvođaču i serijskom broju kao garanciju njegove autentičnosti.

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu