Aktuelna cena zlata na tržištu

Cena zlata

Aktuelna cena zlata na tržištu je važan pokazatelj vrednosti ovog plemenitog metala.

Papirne valute se stalno menjaju, dok je zlato konstanta velike vrednosti, koja je dobro poznata od davnina. I dok su u davna vremena narodi cenili ovaj plemeniti metal zbog njegove lepote, posmatrajući ga kao simbol bogatstva, investitori danas kupuju zlato da bi diversifikovali svoj portfolio, ali i kao zaštitu od inflacije i zaštitu od devalvacije valute.

Iako je prihvaćeno da je zlato dobra investicija mnogi ne znaju kako se određuje cena zlata i šta utiče na dnevnu cenu zlata.

Kako se određuje cena zlata?

Kupovina investicionog zlata, tj. zlatnih pločica i zlatnih dukata, zasniva se na SPOT ceni. To je trenutna cena na berzi koja je unapred određena različitim faktorima. Na osnovu nje formira se prodajna cena za plaćanje i preuzimanje. Što znači da je cena u prodaji malo veća od SPOT cene.

Cena zlata

Cena zlata je izražena u dolarima, a prati se troj uncama. Pri čemu jedna troj unca iznosi 31,1034768 grama.

Dnevnu cenu zlata određuje Londonsko udruženje trgovine zlatnim izlivcima (LBMA – London Bullion Market Association). Članovi ovog udruženja su najznačajnije banke, trgovci, proizvođači i prerađivači zlata. Sve do 2015. godine proces određivanja odvijao se putem telefona pod nazivom „London Gold Fix“. Da bi od 20. marta 2015. godine bilo zamenjen elektronskim aukcijskim sistemom pod nazivom „LBMA Gold Price“.

Cena zlata se objavljuje 2 puta dnevno, u 10:30 i 15:00 po britanskom vremenu. Ona služi kao referentna cena za proizvođače zlata, investitore, potrošače i centralne banke širom sveta.

Pored londonske berze važnu ulogu za cenu zlata imaju i njujorške berze NYMEX i Globex, kao i berze u Hong Kongu, Sidneju i Cirihu.

 Faktori koji utiču na cenu zlata

Kao svako drugo dobro ili usluga, zlato podleže zakonima ponude i tražnje. To znači da povećanje potražnje dovodi do porasta cene zlata. Takođe, ponuda igra važnu ulogu. Procenjuje se da je najveći deo zlata u svetu otkriven, tako da se smanjuje količina koja ulazi na tržište svake godine. Upravo odnos u kome tražnja i ponuda interaguju se smatra ključnom determinantom za određivanje tržišne cene zlata.

S obzirom da je američki dolar svetska rezervna valuta i apoen koji se najčešće koristi, cena zlata varira usled promena ove valute. Američki dolar ima obrnut odnos sa zlatom, tako da kada vrednost američkog dolara padne, cene zlata rastu.

Geopolitičke krize i ekonomska neizvesnost pozitivno utiču na cene zlata, jer ono deluje kao sigurno utočište i nadmašuje druge klase imovine. Ovaj faktor je naročito izražen pri visokoj inflaciji, kada vrednost zlata ide istim smerom sa stopom inflacije.

Predviđanja za 2023. godinu

Posmatrajući prethodnu godinu može se uočiti da je zlato dostiglo neverovatno visoku cenu. Kao što se očekivalo, na osnovu trenda iz ranijih decenija, najniža cena zlata bila je na početku godine -1.811,40 dolara po unci. Već krajem februara, sa početkom napada Rusije na Ukrajinu, došlo je do blagog povećanja. Taj rast je nastavljen, te je u martu dostigla maksimum od 2.090 dolara po unci.  Zatim je usledio blagi pad, da bi u novembru došlo do preokreta i porasta za 17%.

Cena zlata na početku ove nedelje iznosi 1.953,17 dolara po unci. Iako niko sa 100% sigurnošću ne može da tvrdi kako će se kretati cena investicionog zlata u 2023. godini postoje naznake da će se nastaviti rastući trend.

Finansijski stručnjak Peter Schiff ističe da će stopa inflacije biti visoka do kraja ove godine, bez obzira što FED (Federalne rezerve) drže kamatne stope i dalje visokim sa ciljem da obore inflaciju. Samim tim i cena zlata će nastaviti da raste. Istovremeno, predviđa se slabljenje snage dolara, što će dodatno uticati na vrednost zlata.

Cena zlata

Pojedini stručnjaci, čak, smatraju da će cena zlata ove godine dostići istorijski maksimum. Ovakvo mišljenje ima i generalni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capital-a, Juerg Kiener koji naglašava da će se „zlato u jednom trenutku ove godine kretati od 2.500 do 4.000 dolara po unci“.

Imajući u vidu predviđanja za 2023. godinu pravi je trenutak da započnete ulaganje u zlato, a u tome vam može pomoći Insignitus GOLD.

 

5/5 - (2 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu