Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante?

Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante

Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante? Pitanje koje mnogi postavljaju prilikom razmatranja koja je najbolja opcija za dugoročno ulaganje kapitala.

Sigurni smo da je mnogima prva pomisao na dijamante i zlato luksuzni nakit koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Međutim, oni su mnogo više od skupocenog ukrasa. Kao imovina od izuzetne vrednosti predstavljaju investiciono sredstvo za očuvanje kapitala.

S obzirom da je sadašnja ekonomija u krizi, a tržište turbulentno investitori traže najbolji način da diversifikaciju svoj portfolio kako bi zadržali finasijsku stabilnost ulaganja. Čisto zlato i dijamanti izgledaju prikladni i relativno stabilni među mnogim mogućnostima ulaganja. Međutim, koja od ova dva sredstva je bolja opcija?

Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante u pogledu vrednosti investicije?

Kada se uporede cene zlata i dijamanata u protekloj deceniji, postoji jasna korelacija između ova 2 tržišta. I cene dijamanata i zlata dostigle su vrhunske vrednosti svih vremena 2011. godine, ali je zlato od tada oborilo taj rekord avgusta 2020. godine kada je dostiglo rekordnih 2.074 dolara po unci. Cena po karatu dijamanata je takođe doživela skok iste godine, mada u manjoj meri. Ova povećanja cena su uglavnom posledica globalne ekonomske neizvesnosti koju je stvorila pandemija Covid-19, što je dovelo do veće potražnje za imovinom „sigurnog utočišta“ koja nije u korelaciji sa berzom.

Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante

U naredne 2 godine cena zlata je nastavila značajno da raste tako je 2022, kada je Rusija napala Ukrajinu, prekoračila 2.000 dolara po unci, a maja meseca ove godina se približila istorijskom maksimumu i iznosila je 2.050 dolara/oz. U tom periodu cene dijamanata nisu pokazivale veliki skok u odnosu na maksimum.

Iako trenutna geopolitička dešavanja izazivaju povećanu potražnju i za zlatom i za dijamantima, zlato ima prednost. Razlog leži u činjenici da zlato ima veću makroekonomsku korisnost, te je veća orijentacija na rudarenje ovog plemenitog metala u odnosu na drago kamenje.

Ulaganje u čisto zlato ili dijamante? Šta donosi bolji povraćaj i veću likvidnost?

Indeksi pokazuju da ulaganja u zlato i dijamante dele slične prinose, ali je realnost drugačija. Naime, zlato ima jedinstvenu strukturu cena zasnovanu isključivo na težini i čistoći, dok dijamanti nemaju odgovarajući indeks cena, jer se formiranje zasniva na mnogim karakteristika, uključujući rez, težinu, boju i čistoću.

Kada je u pitanju povraćaj ulaganja, zlato je bolja opcija. Dijamanti su često deo industrije koja naplaćuje visoke naknade, nudi minimalnu garanciju i izuzetno je nelikvidna. Problem dodatno stvaraju i laboratorijski uzgojeni dijamanti koji povećavaju ponudu tako da opada cena. Povraćaj ulaganja u dijamante može potrajati decenijama, pa čak i duže, jer su mogućnosti preprodaje male. Na kraju krajeva, posao sa dijamantima je izgrađen na emocijama kupaca, a ne na imovini za racionalne investitore.

Za razliku od njih, zlato je visokolikvidna imovina. Potražnja za njim je uvek veća od ponude, te u svakom trenutku može se prodati po zadovoljavajućim uslovima, ostvarujući dobar povraćaj ulaganja.

Stručnost i poznavanje investicione imovine

Pre nego što donesete odluku da li ulagati u čisto zlato ili dijamante morate se upoznati sa njihovim karakteristikama.

Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante

Dijamanti zahtevaju poznavanje 4C karakteristika koje utiču na cenu. S obzirom da ove karakterike može da proceni samo stručnjak, neophodna je pomoć profesionalaca pri kupovini.

Investiciono zlato, sa druge strane, ima tačno naznačene karakteristike koje su utisnute na površini, te i početnici u ulaganju mogu lako da izaberu u koje će komade investirati.

Da li ulagati u čisto zlato ili dijamante

Ukoliko ste odlučili da uložite u investiciono zlato, posetite Insignitus GOLD. Bogata ponuda zlatnih poluga i dukata dostupna je i na našem web shop-u.

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu