Da li je bolje uložiti u investiciono zlato ili umetnička dela?

investiciono zlato ili umetnička dela

Da li je bolje uložiti u investiciono zlato ili umetnička dela? Pitanje koje često postavljaju investitori širom sveta.

Ulaganje u imovinu je od suštinskog značaja za rast bogatstva i obezbeđivanje finansijske stabilnosti. Međutim, izbor prave klase finansijskog sredstva za investiranje u velikoj meri zavisi od vaših investicionih ciljeva i tolerancije na rizik. U skladu sa tim izbor određuje i celokupni tok investiranja.

Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam otkriva da li je bolje uložiti u investiciono zlato ili umetnička dela.

Istorijski kontekst i izgled tržišta

Pre nego što odlučite da li ćete kupiti investiciono zlato ili umetnička dela najpre pogledajte njihov uticaj kroz istoriju.

investiciono zlato ili umetnička dela

Zlato se vekovima smatra sigurnim utočištem. Prepoznato po svojoj vrednosti i perfomansama koje traju, ovaj plemeniti metal predstavlja pouzdan način skladištenja bogatstva. Naročito u vremenima nestabilnosti tržišta ili visoke inflacije. Sa svojom dugoročnom stabilnošću cena, ono je suštinski deo svakog dobro diverzifikovanog portfolija.

Sa druge strane, umetnička dela imaju subjektivni osećaj ulaganja. Ona mogu doneti visoke povrate. Posebno ako kupite delo umetnika koji iznenada postane popularan ili dobijete povoljnu cenu u aukcijskoj kući. Ipak, dolaze sa velikim fluktuacijama u vrednosti koje morate dobro razmotriti pri ulaganju.

Da li je bolje uložiti u investiciono zlato ili umetnička dela u pogledu likvidnosti

Likvidnost se odnosi na to koliko lako se sredstvo može kupiti ili prodati bez značajnog uticaja na njegovu cenu. Što je neko sredstvo likvidnije, lakše i brže ga možete pretvoriti u gotovinu. Pri čemu je manja verovatnoća da ćete prilikom prodaje izgubiti novac koji ste uložili u njega.

Upravo je ovo glavna razlika između investicionog zlata i umetničkih dela. Naime, zlato nudi superiornu likvidnost u poređenju sa svim drugim sredstvima, uključujući i umetnine. Dostupno je u standardizovanim oblicima, tj. u zlatnim polugama i zlatnim kovanicama. Zahvaljujući tome olakšana je trgovina na dobro uspostavljenom globalnom tržištu. To znači da se prodaja može odvijati relativno brzo i po transparentnim tržišnim cenama.

Za razliku od zlata, umetnička dela imaju znatno niži nivo likvidnosti. Razlog za to leži u činjenici da imaju uže tržište. Samim tim i manju grupu klijenata. Takođe, kupovina je znatno složenija.

Umetničke transakcije se obično odvijaju kroz galerije, aukcijske kuće ili privatne prodaje. Njihovo ispunjavanje može biti dugotrajno zbog potrebne procene autentičnosti umetničkog dela, porekla, stanja i potražnje na tržištu.

Da li ulaganje u investiciono zlato ili umetnička dela nosi manji rizik?

Istorijski gledano, zlato je stabilna investicija. Odnosno, njegova vrednost ne pokazuje drastične padove u dužem periodu, bez obzira na izvesne kratkoročne fluktuacije. Na osnovu toga može se zaključiti da je ulaganje u njega niskorizično.

Ovu karakteristiku potvrđuje i činjenica da se zlato koristi za ublažavanje rizika ulaganja u druge vrste imovine.

Ulaganja u umetnost nose viši nivo špekulacija zbog subjektivnog vrednovanja i oslanjanja na dinamiku tržišta. To ih čini podložnijim fluktuacijama cena, te nose viši stepen rizika.

investiciono zlato ili umetnička dela

Nivo rizika je uslovljen i načinom formiranja cena. Naime, cena zlata je određena globalnom dinamikom ponude i potražnje, uticajem kametnih stopa, centralnih banaka, geopolitičkim događajima i drugim faktorima koji se mogu pratiti. Dok cena umetničkih dela zavisi od subjektivnijeg skupa faktora, kao što su reputacija umetnika, stanje umetničkog dela, trenutni tržišni uslovi…

Ukoliko ste odlučili da uložite u zlatne poluge i zlatne kovanice kompanija vam u tome može pomoći.

 

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu