Investiciono zlato ili zlatni nakit? -Večita dilema investitora

Investiciono zlato ili zlatni nakit

Investiciono zlato ili zlatni nakit

Investiciono zlato ili zlatni nakit – večita dilema investitora širom sveta.

Zlato je od davnina cenjeno, kako zbog izgleda, tako i zbog vrednosti koju ima. Počev od zlatnih novčića, preko ukrasnih predmeta, pa do sredstva za očuvanje kapitala – ovaj plemeniti metal igra suštinsku ulogu u ljudskoj istoriji. Naročito danas, kada vladaju nepovoljni uslovi u globalnoj ekonomiji.

Iako često čujemo izraz „zlato je zlato“, nije svaka kupovina zlata ista. Zlato dolazi u različitim oblicima. Zbog toga ulaganje u zlato za početnike često deluje zbunjujuće, jer ne znaju u koji komad treba investirati.

Imaju ovo u vidu Insignitus GOLD vam otkriva da li je bolje kupiti investiciono zlato ili zlatni nakit.

Šta je investiciono zlato, a šta zlatni nakit?

Pre nego što donesete odluku da li želite da uložite u investiciono zlato ili zlatni nakit morate znati šta oni obuhvataju.

Investiciono zlato ili zlatni nakit

Komadi finog zlatnog nakita obično imaju sadržaj zlata u rasponu od 58 do 75%. To znači da je većina ovih predmeta izrađena od 18-karatnog ili 14-karatnog zlata. Često dolaze sa dodatnim ukrasima u vidu dragog kamenja ili imenom popularnog dizajnera.

Ova vrsta nakita spada u kategoriju „luksuznih dobara“, a ne „investicija“. Naravno, to ne znači da nije vredno. Samo ime dizajnera može biti vredno. Pored toga, njihova suštinska vrednost osigurava da će uvek vredeti barem za količinu zlata koji sadrže.

Sa druge strane investiciono zlato čine zlatne poluge i zlatne kovanice. Ovi predmeti sadrže zlato visoke čistoće. Odnosno, izrađeni su od 24-karatnog zlata, tako da služe kao sredstvo ulaganja. Proizvode se isključivo od strane ovlašćenih livnica uz strogo poštovanje standarda. Na svakom komadu jasno su navede oznake. Osim težine i stepena finoće, utisnut je i naziv proizvođača i jedinstveni identifikacioni broj.

Da li izabrati investiciono zlato ili zlatni nakit?

Žuti metal uvek ima vrednost. U skladu su tim mnogi su mišljenja da nije važno da li izabrati investiciono zlato ili zlatni nakit. Bez obzira što obe kupovine deluju kao solidne strategije postoje određene razlike, koje utiču na odluku o ulaganju.

Zvuči neverovatno, ali investiciono zlato ima viši nivo likvidnosti. Ljudi često polovni nakit vide kao otpad. Samim tim teže ćete moći da ga prodate nego zlatne kovanice i zlatne poluge. Zlatare i zalagaonice otkupljuju zlatni nakit, ali po mnogo nižim cenama u odnosu na njegovu pravu vrednost.

Investiciono zlato ili zlatni nakit

Za razliku od zlatnog nakita, investiciono zlato je veoma traženo. S obzirom da je udeo zlata najviši, ono neće vremenom potamneti kao što je slučaj sa nakitom, te ga kupci ne posmatraju kao polovnu robu.

Pri kupovini svakog zlatnog komada plaćate izvesnu premiju. Ipak, kod finog nakita ova premija može daleko premašiti ono što biste platili za tradicionalne poluge i kovanice.

Vrednost zlatnog nakita se zasniva i na težini i izradi. Upravo zato kupci retko mogu sa sigurnošću da odrede koliko vredi njihova zlatna imovina, dok se vrednost investicionog zlata zasniva na SPOT ceni zlata. Ona ne zavisi od brenda, niti načina izrade.

Investiciono zlato pokazuje i viši stepen bezbednosti. Naime, nošenje zlatnog nakita jeste privlačno, ali i rizično. Stručnjaci porede nošenje nakita od zlata kao da hodate sa novcem koji visi iz vašeg novčanika. Zlatne poluge i zlatne kovanice nisu izložene javnosti. Njih čuvamo u kućnim sefovima ili zakupljenim sefovima banaka. Na taj način je zagarantovana sigurnost investicija kako u pogledu krađa, tako i oštećenja.

Ukoliko ste odlučili da kupite zlatne poluge i zlatne kovanice Insignitus GOLD vam u tome može pomoći. Nudimo bogatu ponudu investicionog zlata različitih gramaža po povoljnim uslovima, dok je naš tim stručnjaka tu za sva vaša pitanja u vezi ulaganja u ovaj plemeniti metal.

 

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu