SPOT cena zlata – Šta je i kako utiče na dugoročna ulaganja?

SPOT cena zlata

SPOT cena zlata je važna komponenta koju morate znati kada odlučite da investirate u zlatne poluge i zlatne kovanice.

Ljudi su kroz vekove ulagali u zlato. Ono predstavlja sigurnu klasu imovine koju investitori preferiraju zbog diversifikacije portfolija. Međutim, da biste svoj kapital na najbolji način investirali neophodno je da poznajete ne samo karakteristike investicionog zlata, već i tržište i način na koji se formira cena.

Šta je SPOT cena zlata?

Iako se termin SPOT cena zlata često može čuti, mnogim ljudima nije jasno šta se pod tim podrazumeva. Takođe, nisu upoznati kako se koristi za određivanje cene zlata. Pojedini, čak, smatraju da je to cena po kojoj kupuju zlato.

Jednostavno rečeno, SPOT cena zlata je vrednost zlata u trenutku. Odnosno, cena po kojoj se zlato može kupiti i prodati upravo sada, za razliku od nekog drugog kasnijeg datuma u budućnosti.

SPOT cena zlata

Promptna cena, kako se još naziva, ima dve primarne komponente. Svakog dana, Londonsko udruženje tržišta poluga (LBMA) postavlja dnevnu cenu zlata. Ona se određuje putem procesa koji se naziva „London Gold Fix“, a zasnovana je na cenama trgovanja fjučersima zlata. Zlatni fjučersi su ugovori za fizičku isporuku zlata u nekom određenom trenutku u budućnosti.

Kako se trgovina širom sveta kreće od Londona do Njujorka, „London Gold Fix“ se prilagođava trgovini fjučersima zlata na COMEX-u, koji je deo Njujorške berze, i drugim berzama.

Pošto je velika većina svih trgovina elektronska i ne uključuje trenutnu fizičku isporuku zlata, buduće ugovorne trgovine igraju glavnu ulogu u određivanju najnovije SPOT cene zlata.

U tehničkom smislu, SPOT cena zlata je efektivno prosečna neto sadašnja vrednost procenjene buduće cene zlata. Ona je zasnovana na fjučers ugovorima kojima se trguje i najbližem mesecu, koji se naziva prvi mesec. To znači kada odlučite da kupite zlatne poluge ili kovanice za svoj portfolio, vi ih zapravo kupujete po SPOT ceni izračunatoj na elektronskom/papirnom tržištu nezavisno od trenutne fizičke ponude.

Istorija SPOT cene zlata

Najveći deo svetske fizičke trgovine investicionom zlatom obavlja se iz Londona. Postoji opravdani istorijski razlog za to.

Predsednik Ruzvelt je 1933. godine doneo odluku da Amerikanci ne mogu više privatno da poseduju zlato. U skladu sa tim izvršena je konfiskacija zlata. Odnosno, svi građani su morali da svo zlatno koje  poseduju pretvore u dolare.

Ovaj događaj uslovio je da se trgovanje fizičkim zlatom preseli iz SAD u London. Četiri decenije kasnije Amerikancima je ponovo odobreno da ulažu u fizičko zlato. Ipak, to nije dovelo do novih pomeranja, jer je tržište zlata bilo previše ukorenjeno u LBMA.

Kako SPOT cena zlata utiče na dugoročno ulaganje?

Kada shvatite da se cena zlata menja svake sekunde u običnom trgovačkom danu, možete uvideti mogućnosti za profit. Promene na tržištu, čak i male, mogu dramatično da promene trenutnu SPOT cenu zlata. Zbog toga je neophodno da pratite faktore koji utiču na cenu. Posebno, one koji imaju srednjeročni i dugoročni karakter.

Na primer, sve veća industrijska potreba za zlatom ukazuje na veću buduću potražnju za zlatom. Kada se ovo poveže sa sve većim troškovima po unci pronalaženja i prerade zlata, možete očekivati potencijalni rast. To se naziva fundamentalnim efektima na cenu zlata, a ključni su za planiranje ulaganja.

SPOT cena zlata

Sa druge strane, retko postoji potreba za brigom o kratkoročnim promenama na tržištu. Pad trenutne cene može, zapravo, biti razlog za kupovinu više zlata ako postoji verovanje da će dugoročni trendovi beležiti rast.

Ukoliko ste odlučili da uložite u zlato Insignitus GOLD ima bogatu ponudu zlatnih poluga različitih gramaža, kao i zlatnih kovanica najvišeg stepena čistoće. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju za sve savete vezane za ulaganje u ovaj plemeniti metal.

 

1/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu