Stručne strategije za ulaganje u zlato u 2024. godini

Stručne strategije za ulaganje u zlato u 2024. godini

Stručne strategije za ulaganje u zlato u 2024. godini pomoći će vam da maksimizirate svoj profit.

Zlato je važno finansijsko sredstvo za očuvanje bogatstva. Zahvaljujući dugoročnoj stabilnosti cene zlata, kao i sposobnosti da se kreće u istom smeru sa inflacijom, ono ima ključnu ulogu u portfoliju investitora. Dok u vremenima ekonomske neizvesnosti predstavlja i najbolju zaštitu od inflacije i devalvacije valute.

Imajući ovo u vidu ne čudi što se sve više ljudi odlučuje za zlato. Zbog toga vam Insignitus GOLD otkriva stručne strategije za ulaganje u zlato.

Tehnička analiza za informisane odluke o ulaganju u zlato

Dok kupovina zlata može da obezbedi osnovnu vrednost, aktivno praćenje zlatnih instrumenata kroz istoriju obezbeđuje sigurnost ulaganja. Upravo to donosi tehnička analiza zlata.

Ona obuhvata praćanje cene i obima zlata kroz vreme putem grafikona. Njihovom analizom povećava se verovatnoća predviđanja kretanja cene zlata. Samim tim pruža dragocenu pomoć pri određivanju kada je najbolje vreme za ulazak i izlazak na tržište zlata kako bi se uhvatile optimalne cene.

Stručne strategije za ulaganje u zlato u 2024. godini

Analiza se zasniva na otkrivanju ponavljanja cikličnih uspona i padova. Zatim, praćenju prelaza pokretnih proseka koji signaliziraju promene impulsa i praćenju oscilatora momentuma, koji se odnosi na brzinu promene cena. Na primer, kada 50-dnevni pokretni prosek pređe iznad proseka od 200 dana, to obično ukazuje na rast cena unapred. Ovo je poznato kao Zlatni krst.

Umesto da se samo reaguje na fluktuacije cena, tehnička analiza omogućava investitorima da donose odluke zasnovane na verovatnoći ponavljanja ponašanja cena.

Stručne strategije za ulaganje u zlato na osnovu tržišnih indikatora

Osim analize istorijskih vrednosti zlata, investitori treba da obrate pažnju i na tržišne indikatore koji utiču na cene zlata.

Dugoročno gledano, cena zlata pokazuje stabilan trend. Ipak, postoje kratkoročne fluktuacije. Da bi vaše ulaganje bilo isplativo neophodno je praćenje ključnih pokretača cena zlata. Tu, pre svega, spadaju kamatne stope, stopa inflacije, snaga američkog dolara. Zatim, cene nafte, kriva fjučersa, ali i geopolitički događaji.

Na primer, opadajuće kamatne stope obično podstiču kupovinu zlata, jer se oportunitetni troškovi držanja zlata smanjuju. Produžena ekonomska ekspanzija i porast inflacije, takođe, podstiču potražnju za zlatom. Naime, sa porastom inflacije smanjuje se kupovna moć papirnog novca. Dok zlato ne gubi vrednost. Zapravo, njegova vrednost se kreće u istom smeru sa stopom inflacije. To znači da cena zlata nikada neće drastično pasti, kao što je to slučaj sa digitalnim valutama ili akcijama.

Ekonomski trendovi, kao što su obrnute krive prinosa, mogu signalizirati predstojeću recesiju, te se javlja potreba za kupovinom zlata kao imovinom sigurnog utočišta.

Primena strateške alokacije sredstava

Stručne strategije za ulaganje u zlato obuhvataju i određivanje odgovarajućih procenata alokacije zlata.

Zlato predstavlja važnu komponentu portfolija, jer smanjuje ukupnu izloženost riziku kroz diversifikaciju. Međutim, kupovina zlata treba da bude u idealnom odnosu sa drugim investicionim sredstvima.

Ova strategija uključuje procenu prinosa sa fiksnim prihodom i modeliranje potencijala zlata da nadoknadi sistemske rizike ili rizike na berzi. Na taj način moguće je identifikovanje kombinacije sredstava koja maksimizira prinose.

Stručne strategije za ulaganje u zlato u 2024. godini

Opšte je prihvaćen stav da investiciono zlato treba da čini 10 do 20% portfolija. Agresivni investitori koji traže veće prinose mogu izdvojiti 15-20% u zavisnosti od svoje sklonosti riziku. Dok konzervativni često imaju između 5-10% zlata kao diversifikatora.

Ukoliko ste odlučili da uložite u zlato, veliki izbor zlatnih poluga i zlatnih kovanica čeka vas u kompaniji Insignitus GOLD. Celokupnu ponudu možete pogledati i na našem web shop-u.

5/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu