Dnevna cena zlata – Spot i cena fjučersa zlata

Dnevna cena zlata

Dnevna cena zlata ima važnu ulogu u investiranju u ovaj plemeniti metal.

Zlato je od davnina posmatrano kao vredna imovina, koja je cenjena zbog svoje lepote, retkosti i neverovatnih karakteristika. Za razliku od papirnih valuta, koje su dolazile i prolazile kroz vekove, njegova vrednost je opstajala sve do današnjih dana. Upravo zato ne čudi što investitori i u modernom dobu kupuju zlatne poluge i zlatne dukate kako bi diversifikovali svoj portfolio, zatim kao zaštitu od inflacije i za zaštitu od devalvacije valute.

Iako je opšte poznato da je zlato dobra investicija mnogi ne znaju kako se njegova cena određuje i od čega zavisi dnevna cena zlata.

Kada se određuje dnevna cena zlata?

Sve do 30-ih godina cena zlata je određivala vrednost valute. To je značilo da ste u bilo kom trenutku mogli da odnesete svoj papirni novac u banku i zamenite ga za fizičko zlato u odgovarajućoj vrednosti. Kako je tokom Velike depresije sve više ljudi menjalo papirni novac za zlato postojala je opasnost da banke ostanu bez svojih zlatnih rezervi. Zato je Zlatni standard ukinut.

Londonsko udruženje tržišta poluga (LBMA) određuje dnevnu cenu zlata putem procesa koji se naziva „London Gold Fix“. Sve do 2015. godine ova procedura obavljana je telefonom. Kada je ICE Benchmark Administration (IBA) preuzela vođenje telefonska procedura je zamenjena elektronskim aukcijskim sistemom pod nazivom LBMA Gold Price.

Dva puta dnevno, u 10:30 i 15:00 časova po britanskom vremenu, IBA objavljuje LBMA cenu zlata u američkim dolarima. Ona služi kao referentna cena za proizvođače zlata, investitore, potrošače i centralne banke širom sveta. Cena zlata po gramu se menja tokom dana kao odgovor na trgovanje koje se odvija putem anonimne aukcije svakih 45 sekundi.

Postoje 2 modela cena koji se koriste za određivanje cene zlata od strane LBMA – spot cena zlata i cena fjučersa zlata.

Spot cena zlata

Spot cena je trenutna tržišna cena po kojoj je zlato kupljeno ili prodato za trenutnu isplatu i isporuku.

Dnevna cena zlata

Ovo je teoretska cena za određenu težinu zlata pre nego što se rafiniše i varira u zavisnosti od ponude, potražnje i snage valute. Naime, na osnovu nje prodavci zlata formiraju prodajnu cenu za plaćanje i preuzimanje. Upravo zato se ona neprestano menja u zavisnosti od ponude i potražnje.

Cena fjučersa zlata

Cena fjučersa zlata je cena po kojoj se učesnici u fjučers ugovoru slažu da izvrše transakciju na dan poravnanja.

Dnevna cena zlata

Ona služi kao osnova za LBMA cenu zlata. Ovo su ugovori za fizičku isporuku određene količine zlata na određeni datum u budućnosti. Više faktora određuje cenu fjučers ugovora na zlato: spot cena zlata, predviđene promene ponude i potražnje za plemenitim metalom, procenjeni troškovi transporta i skladištenja fizičkog zlata, stopa prinosa bez rizika za vlasnika zlata. Pošto se fizičko zlato ne isporučuje odmah po kupovini, ove trgovine su prvenstveno elektronske.

Ukoliko ste odlučili da kupite zlatne poluge ili dukate Insignitus GOLD vam u tome može pomoći. Nudimo vam bogatu ponudu investicionog zlata različitih gramaža po povoljnim uslovima, dok je naš tim stručnjaka tu za sva vaša pitanja u vezi ulaganja u ovaj plemeniti metal.

 

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu