ETF fond ili investiciono zlato?

ETF fond ili investiciono zlato

ETF fond ili investiciono zlato? Pitanje koje mnogi investitori postavljaju prilikom razmatranja koja je najbolja opcija za dugoročno ulaganje.

Zlato od davnina predstavlja vrednu imovinu. Kao simbol bogatstva i prosperiteta, korišćeno je za  izradu ne samo ukrasnih predmeta i nakita, već i delova oružja. Vremenom, dobilo je značnu ulogu u finansijskom svetu.

Prvi zlatnici iskovani su za vreme vladavine kralja Lidije Kreza oko 100 godina kasnije. Ovaj monentarni sistem podrazumevao je obavezno fiksno pokriće novca u opticaju zlatom. Iako je Zlatni standard ukinut 1971. godine, zlato i danas predstavlja sredstvo za očuvanje bogatstva.

Međutim, napredak tehnike i tehnologije stvorio je mogućnost za druge vidove finansijskih ulaganja. Jedna od njih jesu ETF fondovi.

S obzirom da su često investitori u dilemi u šta da ulože svoj novac, Insignitus GOLD vam otkriva da li je bolji izbor ETF fond ili investiciono zlato.

Šta je ETF fond, a šta investiciono zlato?

Pre nego što donosete odluku da li želite da uložite u ETF fond ili investiciono zlato morate znati šta oni obuhvataju.

ETF fond ili investiciono zlato

Jednostavno rečeno, zlatni ETF (Exchange Traded Funds) je ulaganje u fond koji nastoji da odražava cenu zlata dok je fizičko zlato vlasništvo samog metala. U pitanju je najrasprostranjeniji oblik nefizičkog oblika ulaganja u zlato.

Pokriveni su zlatom čistoće od 99,5%. To znači da je jedna jedinica zlatnog ETF-a ekvivalentna jednom gramu zlata. Samim tim je minimalno ulaganje jedan gram zlata. Pri čemu se kupovina i prodaja odvijaju u gotovini, a ne u zlatu.

Za razliku od ETF fonda, ulaganje u investiciono zlato predstavlja fizički oblik ulaganja. Tu spadaju zlatne poluge i zlatne kovanice sa minimalnim udelom čistog zlata od 99,5%. Proizvode se isključivo od strane ovlašćenih livnica uz strogo poštovanje standarda. Njihovo ispunjenje potvrđeno je Good Delivery sertifikatom.

Da li uložiti u ETF fond ili investiciono zlato?

Odgovor zavisi od vašeg trenutnog portfolija, tolerancije na rizik, budžeta i vrednosti. Ipak, stručnjaci prednost daju investicionom zlatu. Posebno, danas kada globalnu ekonomiju potresaju visoke stope inflacije. Razlog za to leži u činjenici da je zlato klasa imovine koja nije u korelaciji sa drugima. I dok drugi oblici ulaganja gube vrednost u toku inflacije, cena zlata se kreće u istom smeru. Zbog toga se ono smatra najboljim sredstvom očuvanje kapitala.

ETF fond ili investiciono zlato

Likvidnost je, takođe, na višem nivou. U vreme krize, držanje fizičkog zlata umesto ulaganja u ETF fond omogućava investitoru da zlatnu polugu ili kovanicu lako zameni za gotovinu ili neko drugo željeno dobro.

Jednom kupljeno, fizičko vlasništvo nad zlatom ne donosi nikakav rizik druge strane. Za dalju prodaju nije potrebno treće lice. Sa druge strane, ulaganje u ETF nosi određeni rizik. U ovom slučaju zlato drži poverenik i na njega se morate osloniti da biste dobro uložili. Pri čemu, on nije odgovoran za bilo kakav gubitak, krađu, štetu ili prevaru. Takođe, potrebno je da uračunate i troškove održavanja fonda i administrativne troškove.

Obe investicione opcije pružaju mogućnost ulaganja u male količine. Ipak, fizičko zlato i u ovom pogledu ima prednost. Naime, zlatne poluge dolaze u različitim težinama, te svaki investitor može da uloži u skladu sa svojim finansijskim sposobnostima. Dok zlatne kovanice krasi zanimljiv dizajn, što ih čini posebno privlačnim za kupovinu.

Ukoliko ste odlučili da kupite zlato, Insignitus GOLD vam nudi veliki izbor zlatnih poluga i zlatnih kovanica. Celokupnu ponudu možete pogledati i na našem web shop-u.

 

 

 

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu