Franc Jozef dukati – Pametna investicija i sredstvo ulaganja

Franc Jozef dukati

Franc Jozef dukati su veoma traženi dukati, koji imaju veliku likvidnost u Evropi. Kao čisto zlato, oni se smatraju pametnom investicijom ili sredstvom ulaganja, ali i odličnim načinom štednje u zlatu.

Kao poklon, dukati se mogu darovati u najrazličitijim prilikama, kakve su svadbe, venčanja, krštenja deteta ili proslave punoletstva.

Po čemu su ovi dukati specifični i otkud tolika potražnja na tržištu plemenitih metala upravo za njima otkriva vam Insignitus GOLD.

Kako su nastali Franc Jozef dukati?

Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, postavlja se još jedno – Ko je bio Franc Jozef?

Franc Jozef je bio austrijski car od 1848. godine, ali i kralj Ugarske u razdoblju od 1857. godine do 1916. godine. Dukati sa njegovim imenom kovali su se od 1852. godine. Austro-Ugarska monarhija je ove dukate kovala kako bi ostvarila robnu razmenu između monarhije i ostatka sveta. Upravo iz tog razloga zlatnik Franc Jozef nije imao nominalnu vrednost izraženu u njihovoj valuti, već se njegova vrednost temeljila na vrednosti gramaže zlata od kog je izrađen.

Iz godine u godinu povećavao se broj iskovanih Franc Jozef dukata. U prvih pet godina od prvog iskovanog duakta, bilo je kovano u proseku oko 100 hiljada duakta. Kasnije, u periodu od 1900. do 1915. godine taj broj se povećao na čak 300 hiljada dukata.

Nakon 1915. godine, Franc Jozef dukati nisu kovani redovno, već je bečka kovnica Münze Österreich nastavila da ga pravi isključivo kao investiciono sredstvo. Na svim dukatima Franc Jozef sada stoji 1915. godina.

Veoma je važno da znate da su kroz vekove ovi dukati bili kovani u različitim gramažama, ali se od propasti monarhije oni proizvode u dve veličine – mali i veliki dukati, odnosno jednostruki i četvorostruki zlatnici.

Jednostruki Franc Jozef dukati

Mali, odnosno jednostruki Franc Jozef dukati imaju težinu od 3.49 grama. Ovi dukati dolaze sa prečnikom od 20 milimetara i debljine 0.75 milimetara. Finoće je 999,9.

Franc Jozef dukati

Dizajn ovog zlatnika prvi put je izrađen 1872. godine, ali kako smo ranije naglasili, na svim investicionim duaktima bečke kovnice ispisana je 1915. godina. Na njegovoj prednjoj strani nalazi se lik Franca Jozefa, koji je carstvom vladao čak 68 godina.

Franc Jozef dukati

Zadnju stranu dukata krasi simbol austrijskog dvoglavog carskog orla. Njihov izgled je zaista specifičan i unikatan, što još više privlači investitore i kolekcionare.

Četvorostruki Franc Jozef dukat

Kao što mu i sam naziv kaže, ovaj Franc Jozef dukat ima četiri puta veću težinu od malog dukata. Njegova težina je 13.96 grama. Prečnika je 39,6 milimetara, a iste je debljine kao i jednostruki Franc Jozef. I finoća zlata ista je kao kod malog dukata.

Franc Jozef dukati

Na prednjoj strani ovog zlatnika takođe se nalazi lik monarha, ali se razlikuje od jednostrukog dukata. Naime, na četvorostrukom zlatniku vidi se i gornji deo tela, dok je na malom dukatu vidljiv samo profil monarha.

Franc Jozef dukati

Na poleđini dukata takođe se nalazi simbol austrijskog dvoglavog carskog orla, kao i reči HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A  1915. Naravno, ukoliko se radi o investicionom zlatniku koji kuje bečka kovnica.

Kada kupujete Franc Jozef dukate, važno je da vodite računa da to činite od proverenih trgovaca plemenitim metalima. Iako su kopije ovih dukata relativno retke, prevare se ipak mogu desiti. Ne dozvolite da se to dogodi i vama.

Insignitus GOLD vam nudi sertifikovane male i velike Franc Jozef dukate, čija se cena formira u skladu sa promenama cene zlata na berzi i drugim faktorima.

Kod nas možete pronaći i Heraeus zlatne pločice različite gramaže, počev od 1 grama pa nadalje. Zlatne pločice u našem asortimanu možete pronaći i u težinama od 250 grama do jednog kilograma. Sve pločice takođe dolaze sa sertifikatima autentičnosti.

Insignutus GOLD – Sigurno i bezbedno investirajte u zlato!

 

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu

investiciono zlato srbija prodaja