Tri razloga porasta potražnje za investicionim zlatom

Tri razloga porasta potražnje za investicionim zlatom

Tri razloga porasta potražnje za investicionim zlatom uveriće vas da je upravo ovaj plemeniti metal vredan vaše pažnje.

Cena investicionog zlata zlatnih pločica i novčića – u proseku raste nešto više od 8% na godišnjem nivou. I to je slučaj već dve decenije unazad. Iako rast cene zlata nije bio stabilan, već varirajući, na duže staze njegova cena jeste porasla. Ovaj rast nadoknadio je sve padove, te doneo profit investitorima i osobama koje štede u zlatu. Cena ovog plemenitog metala je od početka pandemije i krize u Ukrajini skočila, što je donelo dodatni profit osobama koje su svoje zlato kupile ranije. Međutim, ukoliko svoje investiciono zlato kupujete sada, primetićete da je, i pored visoke cene, zaista povećana potražnja za njim. Možda ste primetili i da je do zlata ponekad nemoguće doći ili se dugo čeka na njegovu isporuku. Zašto je tako?

Odgovor na ova pitanja donosi vam kompanija Insingitus GOLD u narednim redovima.

Tri razloga porasta potražnje za investicionim zlatom – Visoka inflacija

Rekordni nivoi inflacije u proteklih nekoliko decenija čini se da se ne smanjuju. To je slučaj u Srbiji, ali i ostatku Evrope, pa i na američkom kontinentu.

Visoke stope inflacije, povećanje troškova života i propadanje fiat valuta ostavljaju sve manje prostora za poverenje investitora u ovakav vid čuvanja novca. Sve to kao direktnu posledicu ima porast potražnje za investicionim zlatom.

Tri razloga porasta potražnje za investicionim zlatom

Prema tradiciji staroj nekoliko vekova, zlato se smatra predmetom vrednim pažnje, poštovanim u raznim kulturama, a koje se dokazalo i kao odlično sredstvo zaštite imovine od inflacije i propadanja novca.

U odnosu na početak godine, praktično se udvostručila potražnja za žutim plemenitim metalom. Nijednu osobu koja prati ekonomsku situaciju na globalnom nivou ovaj podatak neće začuditi. Naime, svedočimo tome da naša kupovna moć sve više slabi. Za isti novac možemo kupiti sve manje i manje stvari, kako osnovnih dobara, tako i druge robe.

Kada govorimo o štednji u finansijski nestabilnim vremenima, pre svega mislimo na štednju u čistom, fizičkom zlatu. Zlato ima tendenciju čuvanja kapitala u kriznim i ekonomski teškim vremenima, što ga čini savršenim investicionim sredstvom upravo sada.

S obzirom na to da je situacija u Ukrajini osim inflacije sa sobom povukla i energetsku krizu, logično je očekivati da će potražnja za investicionim zlatom ostati na visokom nivou.

Cena zlata raste u kriznim vremenima i recesiji

Svetska privreda svakako je usporena restriktivnim monetarnim politikama. Još jedan razlog za to je geopolitička situacija i nestabilnost koju osećamo praktično svi. Recesija se svakako očekuje, što usled gore navedenih razloga, što usled mogućnosti ponovnih talasa pandemije koronavirusa.

Iako smo se i pre dve godine susreli sa kratkotrajnim periodom recesije, čini se da će novonastala situacija još jače pogoditi privredu, već uzdrmanu visokom inflacijom. Kada se sve uzme u obzir, može se računati na to da će porast potražnje za zlatom biti očekivan.

Ukoliko se pitate da li je sada pravo vreme za investiranje u zlato, odgovor je sasvim jednostavan – DA!

Kada se uzme u obzir istorija rasta cene zlata u recesiji, kojoj smo svedočili pre svega nekoliko godina, očekivano je da će i ovaj period doneti porast cene žutog plemenitog metala.

Zlato je jedina sigurna investicija

Treći, ali ne i manje važan razlog porasta potražnje za zlatom jeste činjenica da ono zaista predstavlja jedinu sigurnu investiciju u današnje vreme.

Svi drugi oblici ulaganja sa sobom donose daleko više rizika, nego što to čini zlato. Kao što ste i sami imali prilike da se uverite, čak su i kriptovalute duboko pogođene geopolitičkom situacijom i visokom inflacijom. Ni najpoznatija i najcenjenija, Bitcoin, nije uspela da iz ovog perioda izađe neokrnjena.

Sa druge strane, inflacija na zlato nema negativan uticaj. Nasuprot tome, cena zlata je porasla. Stručnjaci tvrde da će se ovaj trend nastaviti i u bližoj, ali i u daljoj budućnosti.

Ukoliko želite da sačuvate svoj kapital i budućnost svoje porodice, investirajte svoj novac u plemeniti metal koji je kroz vekove pokazao svoju vrednost!

Tri razloga porasta potražnje za investicionim zlatom

Kupovinu zlatnih pločica i novčića, ali i ostalih plemenitih metala, možete obaviti u kompaniji Insignitus GOLD ili putem našeg online shop-a. Čekamo vas!

 

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu

investiciono zlato srbija prodaja