Zlato kao dugoročna investicija – Najbolji način očuvanja kapitala!

Zlato kao dugoročna investicija

Zlato kao dugoročna investicija je najbolji način očuvanja kapitala.

Od kako su Egipćani pre više od 4.000 godina počeli da tope zlato, ovaj plemeniti metal postao je simbol bogatstva i društvenog statusa. Danas, takođe, predstavlja prestiž i luksuz, ali i dragocenu sirovinu za proizvodnju nakita, ukrasnih predmeta, elektronike i medicinskih komponenata.

Svakako, zlato je zadržalo svoju vrednost hiljadama godina kao sredstvo plaćanja, te i u modernom dobu čini važnu investiciju. S obzirom da je sve veći broj ljudi koji su zainteresovani za kupovinu zlatnih poluga i zlatnih kovanica, Insignitus GOLD vam otkriva zašto je zlato dobra dugoročna investicija.

Cena zlata dugoročno posmatrana

Da je zlato kao dugoročna investicija izbor za svakog investitora potvrđuju i istorijski podaci o kretanju njegove cene.

Zlato kao dugoročna investicija

Početkom 80-ih godina cena zlata je dostigla rekordno visoku vrednost za to doba i iznosila je 700 dolara po unci. Rastući trend nastavljen je i u narednim decenijama tako da je zlato početkom 21. veka doživelo neverovatnu progresiju. 2008. godine ovaj plemeniti metal je po prvi put zabeležio četvorocifrenu vrednost od preko 1.000 dolara po unci. Četiri godine kasnije vredeo blizu 1.700 dolara po unci.

Ubrzo je usledio pad, a zatim u periodu od 2015. do 2018. godine i stagnacija. Nakon tih godina, od 2018. počinje rast cene zlata koji se nije zaustavio do današanjih dana.

Bez obzira na blage fluktuacije u dnevnoj ceni zlata, možemo slobodno da kažemo da je 2023. godina odlična za ulaganje u ovaj plemeniti metal. Ne samo da je vrednost stalno rasla, već je i prešla granicu od 2.000 dolara po unci. Tako je aprila dostigla vrhunac, od 2.039,97 dolara po unci, te je bila nadomak istorijskog rekorda postavljenog avgusta 2020. godine – 2.075,47 dolara za uncu. Zatim je, nakon kraha 3 vodeće američke banke, početkom maja ponovo zabeležena visoka vrednost od 2.052,04 dolara po unci.

Niko sa 100% sigurnošću ne može da tvrdi kako će se kretati cena zlata u narednim godinama, ali posmatrajući prethodni trend može se utvrditi da će budući učinak zlata biti jak. Samim tim je zlato kao dugoročna investicija vredno pažnje.

Zlato kao dugoročna investicija za diversifikaciju portfolija

Jedan od glavnih razloga za dugoročno investiranje u čisto zlato jeste njegova sposobnost očuvanja vrednosti u periodima krize. To se najbolje vidi tokom inflacije kada cena zlata ima tendenciju da ostane stabilna ili da raste dok vrednost američkog dolara opada.

Iako ovi inflatorni pritisci ne traju zauvek, verovatno ćete se susresti sa višestrukim slučajevima ekonomske neizvesnosti i recesije kao dugoročni investitor, tokom kojih ćete imati koristi od zlata u svom portfoliju.

Zlato kao dugoročna investicija

Upravo zbog sposobnosti očuvanja vrednosti zlato je odličan diverzifikator u dugom periodu, jer ima obrnutu vezu sa drugim finansijskim alatima.

Generalno, stručnjaci preporučuju da portfolio sadrži od 5 do 10% investicionog zlata. Ipak, kada ulažete dugoročno, možete rebalansirati imovinu koju koristite za diversifikaciju u zavisnosti od toga šta se dešava u privredi u širem smislu. To znači da se ne morate striktno držati predviđenog minimuma u zlatu.

Ukoliko ste odlučili da investirate u zlato Insignitus GOLD sa svojom bogatom ponudom zlatnih poluga i kovanica u tome vam može pomoći.

 

 

4/5 - (1 vote)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu