Koliko zlata treba da čini vaš portfolio?

Koliko zlata treba da čini vaš portfolio?

Koliko zlata treba da čini vaš portfolio? Pitanje koje postavljaju mnogi investitori, naročito početnici u svetu investiranja.

Zlato kao investicija postoji vekovima. U davna vremena ono je obuhvatalo čuvanje bogatstva u nakitu i novčićima. Danas, mogućnosti za ulaganje u zlato su brojne. Pored kupovine zlatnih poluga i zlatnih kovanica investitori mogu ulagati i u ETF fondove, akcije kompanija koje se bave rudarenjem zlata, fjučerse, digitalno zlato.

Ipak, morate znati da se pitanje koliko zlata treba da čini vaš portfolio odnosi najpre za fizičko zlato.

Zašto je važno da investicioni portfolio ima procenat u fizičkom zlatu?

Zlato ima nisku korelaciju sa većinom drugih klasa imovine. Obično, kada se privreda suoči sa padom i stopa inflacije raste, kupovna moć novca se smanjuje. Kao rezultat toga, vrednost zlata počinje da raste.

Koliko zlata treba da čini vaš portfolio?

Dakle, investiranje u čisto zlato predstavlja dobru zaštitu od volatilnosti valute. Takođe, štiti od inflacije, jer rastuće stope inflacije dovode do povećanja cene zlata ili do stagnacije rasta. To znači da u tim situacijama vrednost zlata nikada ne opada, kao što je slučaj sa drugim vrstama imovine.

Imajući ovo u vidu investiciono zlato služi za diversifikaciju portfolija. Odnosno, njime se smanjuje rizik ulaganja u druge vrste investicija, uključujući i akcije, obveznice i papirni novac. Upravo je ovo glavni razlog zašto portfolio svakog investitora treba da sadrži izvesni procenat fizičkog zlata.

Koji su vaši ciljevi kao investitora?

Da biste odredili koliko zlata treba da čini vaš portfolio morate razmotriti određene faktore. Polazna tačka, svakako, je razumevanje ciljeva koje želite da ostvarite ulaganjem. Sledeća pitanja mogu vam pomoći da razjasnite zašto kupujete zlato:

Da li želite kratkoročnu dobit ili stalni dugoročni posed?

Da li kupujete zlato samo zato što je trenutno cena najpovoljnija u toku godine i planirate da ga prodate čim se vrednost poveća?

Da li ste zabrinuti zbog potencijalnog budućeg pada na berzi ili nove ekonomske krize, te vam je potrebna zaštita u zlatu?

Da li vas zanimaju samo zlatne kovanice kao kolekcionarska opcija?

Da li ulažete u zlato zbog fizičkog oblika, jer ne verujete papirnom novcu?

Tek kada date odgovor na ova pitanja moći ćete jasno da postavite svoje ciljeve. Na osnovu njih napravićete dataljan finansijski plan. Pri čemu morate uzeti u obzir i svoje mogućnosti ulaganja, toleranciju na rizik i trenutni sastav portfolija.

Koliko zlata treba da čini vaš portfolio? Odgovor leži u brojevima

Stručnjaci izdvavaju 3 strategije za određivanje količine zlata u portfoliju.

Pristup alokacije od 5 do 10% se preporučuje kada je ekonomski rast relativno siguran. Tada investitori koriste zlato kao osiguranje od nepredviđenih događaja koji mogu da prouzrokuju privredni pad.

S obzirom da se u potpunosti ne može predvideti kretanje tržišta, većina investitore je obazriva u pogledu ekonomskih izgleda zemlje. Ako pripadate ovoj kategoriji i smatrate da ulaganje u trenutnu ekonomiju ima umeren do visok rizik, onda je poželjno da zlato čini 15-25% vašeg portfolija. Na taj način bićete bezbedni u slučaju drastičnog porasta inflacije koje može da dovede do gubitaka ili čak do kolapsa finansijskog sistema.

Koliko zlata treba da čini vaš portfolio?

Pristup alokacije zlata u iznosu od 30 do 50% portfolija primenjuju investitori kada su uslovi na globalnoj ekonomiji veoma loše. Ujedno, postoje naznake da se trenutno stanje neće skoro popraviti. Tačnije, postoji velika verovatnoća da će stope inflacije nastaviti rast, državni dug se povećati, dok će vrednost valute opasti.

Bez obzira koji pristup raspodele zlata izaberete za svoj investiciono portfolio kontaktirajte stručni tim kompanije Insignitus GOLD.

 

 

5/5 - (2 votes)
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu