Investiranje u vreme krize – Zlato ili neki drugi plemeniti metal?

Investiranje u vreme krize

Investiranje u vreme krize nikada nije jednostavno. Ipak, jedno investiciono sredstvo naročito se ističe u finansijski teškim i nesigurnim vremenima – plemeniti metali.

Kada pomislite na plemenite metale, velika je verovatnoća da vam prvo na pamet padne zlato. Međutim, pored zlata, u ovu grupu metala, između ostalih, spadaju i srebro, platina, paladijum i osmijum.

U poslednjih nekoliko godina veoma se često može čuti da su upravo plemeniti metali odlična vrsta investicionog sredstva, kao i da se smatraju sigurnom lukom i utočištem.

Po definiciji, oni su retki metali koje srećemo u prirodi i koji imaju značajnu ekonomsku vrednost. Ova vrednost naročito raste u vremenima ekonomske neizvesnosti. Možda vam ovaj podatak već daje odgovor na pitanje: Zbog čega investitori pribegavaju plemenitim metalima u vremenima krize?

Plemeniti metali čuvaju vaš kapital u kriznim vremenima

Važno je naglasiti da su dragoceni metali uobičajena komponenta uspešnih investicionih portfolija, posebno tokom ekonomske krize.

Usled dešavanja u Istočnoj Evropi, ali i zbog pandemije koja menja socijalne tokove više od dve godine, svet oseća posledice. Može se reći da ovo zaista jeste vreme krize, u kojoj su investitori prinuđeni da traže nove načine za osiguranje svog kapitala.

Ovakve investicije obezbeđuju zaštitu od promenljivosti tržišta i često se primećuje rast cena i vrednosti plemenitih metala tokom perioda inflacija. Ovo ih čini sredstvom za čuvanje vrednosti kapitala, kada su ekonomski i tržišni uslovi neizvesni.

Trebalo bi naglasiti da zlato i drugi metali nisu atraktivni samo i isključivo u kriznim vremenima. Naprotiv, mnogi od ovih metala se koriste u proizvodnji elektronike, automobila i slično, pomažući da se industrijski i tehnološki sektori održe u životu. Ta vrednost ih čini imovinom koju bi trebalo uključiti u svaki dobro diverzifikovan portfolio.

Investiranje u vreme krize – Zlato kao vekovima sigurna opcija

Jedan dragoceni metal posebno se pokazao kao stabilna i sigurna investicija – zlato.

Ono je vekovima bila sigurna opcija i zaleđina investitorima, pa i kada su ekonomske poteškoće velike.

Prednosti investiranja u zlato su velike. Pre svega, ono zaista jeste stabilna investicija. Porast cene zlata beleži stabilan rast, te se ovakvo investiranje smatra minimalno rizično.

Investiranje u vreme krize

Još jedna prednost svakako je predvidljivost. Čak i u ekonomski nepredvidivim vremenima, investiranje u plemenite metale poput zlata ostaje predvidivo. Plemeniti metali imaju inverznu korelaciju sa ekonomijom. Kada su ekonomski uslovi negativni, investitori svoj novac odlažu u sigurna utočišta poput zlata ili drugih dragocenih metala. Samim tim, i cena zlata uglavnom beleži porast.

Investiciono zlato je opšteprihvaćena valuta. Kao takvo, možete ga prodati gde god se nađete. Isto tako, ono se smatra čvrstom imovinom. Kada ulažete u određenu kompaniju kroz akcije, prihvatate određene rizike, među kojima je i rizik da izgubite značaj deo glavne investicije. Kada posedujete plemenite metale, zaista ih posedujete. Oni su opipljivi, stvarni. U svakom trenutku svoje zlato možete zameniti za novac, gde god se u svetu našli.

Investiranje u vreme krize svakako bi trebalo da podrazumeva kupovinu čistog zlata. Ipak, zalihe zlata su ograničene, a globalna dešavanja usporavaju i njegovo snabdevanje. Zato, sve više i više investitora okreće se drugoj opciji – osmijumu.

Investiranje u osmijum – Alternativa zlatu za hrabrije investitore

Osmijum je najnoviji i najatraktivniji plemeniti metal kada je svet investiranja u pitanju.

Njegove osobine čine ga veoma popularnim među investitorima, naročito od kada je na svetsku scenu stupila nestašica čistog zlata.

Investiranje u vreme krize

Ovaj plemeniti metal je pre 8 godina i zvanično postao dostupan kao investiciono sredstvo. Poslednji od osam plemenitih metala, u svom kristalizovanom obliku, predstavlja odličnu alternativu zlatu, posebno za hrabre investitore.

Zadivljujuć sjaj i neuporediva lepota doprineli su i njegovom trijumfu, bez presedana, dok izuzetna gustina (najgušći je od svih plemenitih metala) omogućava skladištenje visoke novčane vrednosti u veoma malom obimu.

Osim toga, on je najređi plemeniti metal. Svega oko 30 grama sirovog osmijuma nalazi se u 10.000 tona ruda platine. Čim proizvodnja platine opadne, cena osmijuma raste! Ovo je samo jedna od osobina i karakteristika koje ga čine poželjnim u svetu investitora.

Vrednost ovog dragocenog metala raste čak tri puta brže od zlata. Prema tome, vaša sledeća investicija svakako bi trebalo da bude osmijum!

Sve dok traje ekonomska kriza i dok se nalazimo u finansijski nestabilnim i teškim vremenima, plemeniti metali mogu vam pružiti utočište i dobru potporu za budućnost. Vaš kapital ostaje obezbeđen, dok vi mirno čekate bolje sutra.

Za više informacija o kupovini čistog zlata ili osmijuma, kontaktirajte kompaniju Insignitus GOLD.

 

 

Ocenite post
Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu